Τουρκία: Το PKK απειλεί με βία εάν αποτύχουν οι συνομιλίες




Δεκέμβριος 24, 2014.

Άγκυρα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Yalçin Akdogan, αντέδρασε την Τετάρτη, σε μια δήλωση που έφθασε στα μέσα ενημέρωσης από ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος- PKK,  το οποίο απείλησε για επανέναρξη της βίας, εάν η διαδικασία συμφιλίωσης δεν σημειώσει καμία πρόοδος μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου 2015.


Ο Akdogan καθόρισε, σε μήνυμά του στο Twitter,  τις απειλές του Μουράτ Καραγιλάν ως «εξωπραγματικές, άκαιρες και προκλητικές και δεν βοηθούν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα».

Σημείωσε, ακόμη, ότι είναι  μια αναχρονιστική τακτική που, είτε είναι κολλημένοι στο παρελθόν, είτε παρασύρονται μέσα σε μια περιπλάνηση ή φαντασίωση, όπως έγραψε.
Τα σχόλια του Καραγιλάν, ήρθαν μετά μερικές ημέρες που οι Τούρκοι και Κούρδοι βουλευτές μίλησαν για «μια νέα φάση» στην ειρηνευτική διαδικασία, μετά τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες των Κούρδων, τον Οκτώβριο που απείλησαν τον εκτροχιασμό των συνομιλιών.

Είπε, ακόμη, όπως παρουσιάζονται στα κουρδικά μέσα στο βόρειο Ιράκ, ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο  οποίος διεξάγει συνομιλίες με τους εκπροσώπους του τουρκικού κράτους για μια διευθέτηση, θα πρέπει να απελευθερωθεί από τη φυλακή τον Απρίλιο για να παραστεί σε συνέδριο του PKK, εάν οι συνομιλίες προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίζεται από τον ίδιο τον Οτσαλάν.

Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρονται και οι δηλώσεις του Καραγιλάν που απείλησε για επανάληψη των εχθροπραξιών εάν πριν από τις τουρκικές εκλογές δεν προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

«Εάν δεν ληφθούν μέτρα, πριν από τις εκλογές, θα ξεκινήσουμε τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ‘Ζαμάν’.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr