Η Βουλγαρία δεν ενημερώθηκε επίσημα για την ακύρωση του South Stream




Δεκέμβριος 13, 2014.

Σόφια.

Οι βουλγαρικές αρχές δεν έχουν λάβει, ακόμη,  επίσημη κοινοποίηση από τη Μόσχα για την ακύρωση του αγωγού φυσικού αερίου ‘South Stream’, όπως αναφέρουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ρωσική πλευρά δεν έχει ενημερώσει για τη ματαίωση του έργου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, και απαιτεί, τώρα, μια επίσημη εξήγηση για την, όπως λέγεται, μονομερή απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από το σύνολο του έργου.

Το έργο θεωρείται ότι σταμάτησε μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην  Άγκυρα. Ο Πούτιν είχε κατηγορήσει την ΕΕ για τη στάση της, και έδωσε προοπτικές για την ανάπτυξη ενός άλλου έργου μέσω της τουρκικής επικράτειας.

Οι βουλγαρικές αρχές, ισχυρίζονται ότι η Βουλγαρία έχει πληγεί περισσότερο από τη ρωσική  απόφαση. Το έργο προέβλεπε την παράκαμψη της Ουκρανίας και υποθαλάσσια θα έφθανε στη Βουλγαρία, από την οποία θα γινόταν η διανομή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Βουλγαρικές εταιρείες είχαν ήδη εργασθεί και εργάζονταν για την κατασκευή του αγωγού στο έδαφος τους και είχαν αρχίσει την τοποθέτηση των σωλήνων.

Τώρα, κανείς δεν γνωρίζει τι θα απογίνουν οι εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο, με τον πολυάριθμο εξοπλισμό καθώς και ο όγκος  εκατοντάδων σωλήνων που βρίσκονται αποθηκευμένοι στο λιμάνι της Βάρνας.

Οι βουλγαρικές αρχές έχουν μείνει μετέωρες και αναποφάσιστες για οικονομικές διεκδ
ικήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της ματαίωσης αυτής, σημειώνει το δημοσίευμα του Sky  της Οχρίδας.


--



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr