Ο Πρωθυπουργός Ουκρανίας καταδίκασε τη ...Σοβιετική εισβολή στη Γερμανία στο Β’ ΠΠ!




Ιανουάριος 10, 2015.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, προκάλεσε οργή στους ρωσικούς πολιτικούς κύκλους, με τη δήλωσή του ότι «Η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στη Γερμανία και στην Ουκρανία».


Ο Γιάτσενιουκ έκανε αυτή τη δήλωση, βρισκόμενος στη Γερμανία, σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD.

“Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία είναι μια επίθεση στην παγκόσμια τάξη και στην ευρωπαϊκή τάξη. Πολύ καλά θυμόμαστε όλοι μας, την εισβολή των Σοβιετικών στην Ουκρανία και τη Γερμανία. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί αυτή τη φορά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εξετάζει τα αποτελέσματα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως προσπαθεί να κάνει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Πούτιν», είπε ο Γιάτσενιουκ. Το σχόλιο  δημοσιεύει το ουκρανικό πρακτορείο «112», επικαλούμενο δημοσίευμα των γερμανικών «Der Freitag» και  «Die Propagandaschau».

Σε απάντηση των δηλώσεων του, η Μόσχα ζήτησε από το Βερολίνο να αντιδράσει επίσημα στις δηλώσεις  του Γιάτσενιουκ. Αυτό δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Τίτοφ.

Το δημοσίευμα επισημαίει ότι, οι Ρώσοι πιστεύουν ότι ο Γιάτσενιουκ προωθεί μια ιστορική απάτη και αρνείται το ρόλο του Χίτλερ στο ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και αποδίδει τις επιθετικές προθέσεις κατά τον Β’ ΠΠ στην επιθετικότητα της Σοβιετικής Ένωσης και όχι στις προθέσεις των Ναζί να ιδρύσουν ένα παγγερμανικό κράτος στην Ευρώπη.

Παρά τη ρωσική νότα,  για τις δηλώσεις του Γιάτσενιουκ, μόνο ένας υπουργός υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν αποποιήθηκε των ευθυνών της για τους θανάτους των σοβιετικών πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στο Β’ ΠΠ.

Με τη σειρά της, η γραμματέας Τύπου του Γιάτσενιουκ, Όλγα Λάππο, εξήγησε ότι  ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας αναφερόταν στη μεταπολεμική διαίρεση της Γερμανίας, κατά την οποία η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας είχε αποκλειστεί από τη Μόσχα και έχτισε το  Τείχος του Βερολίνου για να καταστεί αδύνατη η μετακίνηση των Γερμανών από το ανατολικό στο δυτικό τμήμα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr