Διαμαρτυρία για την Ελευθερία του Λόγου στα Σκόπια





Ιανουάριος 20, 2015.
 Γράφει ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Μέσα σε μια καταπιεσμένη ατμόσφαιρα στην έκπτωση  της ελευθερίας της πολιτικής πρωτοβουλίας , ένας μεγάλος αριθμός υποστηρικτών της κοινωνίας των πολιτών του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM,  που προέρχονταν από διάφορους πολιτικούς  φορείς και πεποιθήσεων, διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από το Εφετείο στην πόλη των Σκοπίων.


Δημοσιογράφοι, μέλη ΜΚΟ, πολιτικοί, όλοι μαζί σε μια μεγάλη διαμαρτυρία  κατά του πιο αυταρχικού και πιο απομονωμένου καθεστώς της FYROM , του ακροδεξιού  VMRO-DPMNE, το οποίο αποφάσισε να επιβάλει βάναυση φυλάκιση κατά του Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι- Томислав Кежаровски, έναν διερευνητικό δημοσιογράφο.

Όπως συναινούν, οι πλέον αξιόπιστοι οργανισμοί, που διερευνούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ο Κεζαρόφσκι είναι ένας πολιτικός κρατούμενος που κακοποιείται για την πράξη του,  αφού τόλμησε να διερευνήσει ένα εικαζόμενο τροχαίο ατύχημα στο οποίο σκοτώθηκε, ο εντόπιος πιο παραγωγικός δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης, ο Νίκολα Μλαντένοφ.


Ως μια προφανή πολιτική πρακτική, παρά τη δικαστική διαδικασία, ο Κεζαρόφσκι ελευθερώθηκε  από τη φυλακή ( αλλά όχι από την κατηγορία) μόνο για δύο ώρες πριν από τη διαμαρτυρία, στην οποία εντάχθηκε.

Στην αναφορά του ονόματος του Μλαντένοφ, οι διαδηλωτές φώναζαν «Δολοφόνοι! Δολοφόνοι!», αναφερόμενοι στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε μπροστά από το Εφετείο στα Σκόπια, προχώρησε  και έφθασε  μπροστά  το κτήριο της κυβέρνησης- που πρόσφατα στολίστηκε με φθηνή  ψευδο-κλασική όψη.

Υπήρξε απόλυτη  ενότητα του λαού σε αυτή τη τελευταία διαμαρτυρία για την υποστήριξη  της ελεύθερης έκφρασης και την ελεύθερη δημοσιογραφία στη χώρα, αφού συμμετείχαν σε αυτήν  μια ευρεία σειρά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και πολιτικές ομάδες που  την υποστήριξαν.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr