Η Μόσχα υποσχέθηκε να εξετάσει το αίτημα για έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς




Ιανουάριος 12, 2015.

Μόσχα.

Η Ρωσία είναι έτοιμη  να εξετάσει το ενδεχόμενο  έκδοσης του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και έναν αριθμό συνεργατών του στο ενδεχόμενο αίτησης από τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες  ανακοίνωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης, σημειώνει το ρωσικό Ίντερφαξ.


«Σε περίπτωση παραλαβής της αίτησης, μέσω των επισήμων διαύλων, η ρωσική πλευρά θα εξετάσει, σύμφωνα με το διεθνές και εθνικό δίκαιο. Εντούτοις, η έκδοση είναι πιθανόν να είναι αρνητική», είπε πηγή που είναι εξοικειωμένη με την κατάσταση.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι ρωσικές αρχές βλέπουν στη δίωξη του πρώην ηγέτη της Ουκρανίας «σαφή πολιτική χροιά».

«Σύμφωνα με τη διεθνή και ρωσική νομοθεσία, τα πρόσωπα τα οποία διώκονται για πολιτικούς λόγους, δεν μπορούν να εκδοθούν σε άλλες χώρες για ποινική δίωξη», είπε η πηγή.

Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσένι Αβάκοφ, ανέφερε ότι μια ειδική επιτροπή της Ιντερπόλ, αποφάσισε να εντάξει στη διεθνή λίστα καταζητούμενων τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το γιό του Αλέξανδρο Γιανουκόβιτς, τον πρώην πρωθυπουργό Μίκολα Αζάροφ και άλλους πρώην ανώτερους αξιωματούχους.

O πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας- σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές-  κατηγορείται για υπεξαίρεση, κατάχρηση,  δημιουργία και συμμετοχή σε οργανωμένη ομάδα.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr