Σκόπια: Η Σερβική μειονότητα γιόρτασε τον Άγιο Σάββα







Ιανουάριος 28, 2015. βίντεο.

Γράφει ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)



Πανηγυρική  εκδήλωση έλαβε χώρα στην εορτή του Αγίου Σάββα, 27 Ιανουαρίου 2015, στην πόλη των Σκοπίων, η οποία αποτέλεσε μια εμφανή επίδειξη της συσπείρωσης μεταξύ των εντόπιων Σέρβων, μιας εθνοτικής ομάδας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία-FYROM,  που ζει στην βορειότερη περιοχή της  επικράτειας.



Οι Σέρβοι ήταν σε – αντίθεση με μία σειρά άλλων εθνοτικών ομάδων- παραγνωρισμένη ως μειονότητα από το Σύνταγμα των FYROM το 1991, και μόνο ως έμμεσο αποτέλεσμα  της αλβανικής εξέγερσης του 2001, απέκτησε μια αναφορά στο νέο τροποποιημένο Σύνταγμα.

Η γιορτή (ημέρα) του Αγίου Σάββα - (Savindan) θεωρείται ως σημαντική, αφού χαρακτηρίζει τη σερβική πολιτιστική ζωή στην περιοχή, επί αρκετούς αιώνες.

Αν και «λόγω της πολιτικής ορθότητας» έγινε μια αναφορά  και παραπομπή ομιλητών από την κυβέρνηση των Σκοπίων- που ήταν αναπόφευκτη,  η όλη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μεγαλύτερου πνευματικού ηγέτη της μεσαιωνικής Σερβίας.

Η εκδήλωση  που πραγματοποιήθηκε  στο ΜΝΤ- εθνικό θέατρο,  περιελάμβανε επίσημες ομιλίες, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρπρσκα, Μίλοραντ Ντόντικ και τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ακολούθησαν εκκλησιαστικοί ελληνικοί και παλαιοί σερβικοί ύμνοι, θεατρική παράσταση, καθώς και εμφανίσεις λαογραφικών συλλόγων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων.

Σχετικό βίντεο από τη σερβική εκδήλωση στα Σκόπια:

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr