Σκόπια: Διαμαρτυρία πολιτών μπροστά από την κρατική ραδιοτηλεόραση




Η πρωτοβουλία πολιτών «Άιντε» υπερασπίζεται τις αρετές της Ελεύθερης Κοινωνίας και του Ελεύθερου Τύπου στη χώρα




Φεβρουάριος 28, 2015. Βίντεο.

Γράφει ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Σκόπια.

Ως προσθήκη, στην περαιτέρω κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην FYROM, σήμερα, στο μέσο της ημέρας, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «АЈДЕ!» [Άιντε- Έλα!] πραγματοποίησε συγκέντρωση μπροστά από το διαβόητο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό MRT στην πρωτεύουσα.


Εντολές της κυβέρνησης πώς να παρουσιάσουν τις ειδήσεις

Ο επικεφαλής της παρόντων διαμαρτυρομένων, βασιζόμενος στα πρόσφατα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσίασε ο ηγέτης της μείζονος αντιπολίτευσης στην FYROM, Ζόραν Ζάεφ,  ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται εντολές από την κυβέρνηση  με λεπτομερείς και ακριβείς οδηγίες, σχετικά με τη μετάδοση, ιδίως την παρουσίαση των ειδήσεων.


Συγκατοίκηση Ραδιοτηλεόρασης και ...Αστυνομίας

Σε αυτήν την συγκεκριμένη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κεντρικό κτήριο του MRT,  ένα μέγαρο το οποίο αποτελεί,  ίσως, το μοναδικό παράδειγμα μιας τέτοιας συμβίωσης στον κόσμο- αφού στεγάζεται, εκεί ένα τεράστιο αστυνομικό τμήμα...

Διαμαρτυρία με τη διατήρηση της ...καρέκλας

Εκεί,  οι ακτιβιστές του ‘Άιντε’ έστησαν καρέκλες απέναντι από την κύρια είσοδο μέσα στο κτήριο.

Εκτός από πανό, φορούσαν ροζ γυαλιά, μια χιουμοριστική έκφραση της ‘ροζ’ , ‘θετικής’ ψευδο-πραγματικότητας που μεταδίδεται από το MRT,  μια ‘πραγματικότητας’  που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές ελευθερίες με το κοινωνικά-οικονομικά δεδομένα  και την ελευθερία της έκφρασης.



Ακούστηκαν οι εντολές της κυβέρνησης, ενώ η άρνηση είναι ...απόλυση

Κατά την εκδήλωση έγινε αναπαραγωγή των υποκλοπών,- ηχητικών καταγραφών  μεταξύ του εκπροσώπου της αστυνομίας, Ίβο Κοτέφσκι και της υπουργού Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα, που  περιείχε οδηγίες, ότι έπρεπε να απολυθούν δημοσιογράφοι από τη δουλειά τους στην MRT, εάν τολμήσουν να μη δημοσιεύσουν  το «πολιτικά κατάλληλο» υλικό.

Καταπατούνται τα ανθρώπινα  δικαιώματα

Κατόπιν, πολλοί ακτιβιστές πραγματοποίησαν ομιλίες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εν μέσω μεγάλης αστυνομικής παρουσίας.

Οι ομιλητές  τόνισαν ότι η ποιότητα των πολιτικών ελευθεριών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία του λόγου, καθώς και τις ελευθερίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης  καταστέλλεται σε μεγάλο βαθμό  σε αυτό το κράτος, των κεντρικών Βαλκανίων.


Η ταυτότητά μας είναι  Σλαβική- ανήκουμε στη Σλαβική Εθνική Ομάδα

 Ένας από τους ομιλητές επέκρινε επίσης την «επανεφεύρεση» της ιστοριογραφίας υπέρ της Ψευδο-ιστορίας, ως επίθεση, σχετικά, με την ταυτότητα της μεγάλης Σλαβικής Εθνοτικής Ομάδας στην FYROM, όπως εκφράζεται μέσω των προγραμμάτων  της «Αρχαιοποίησης» από την κρατική τηλεόραση  «MTV».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολίτες από διάφορους εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους.

Οι διαμαρτυρόμενοι αν και δεν ήταν πάρα πολλοί, εντούτοις αποτελούσαν υπόδειγμα της στοιχειώδους αφύπνισης του λαού της FYROM, ειδικά υπό το φως των σοβαρών στοιχείων για τη συστηματική κατάχρηση της πολιτικής εξουσίας από την παρούσα αυταρχική κυβέρνηση.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr