Αποκαλυπτήρια μνημείου Τζόρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν στη Γιάλτα




Φεβρουάριος 6, 2015.

Οι αξιωματούχοι στη Γιάλτα, στη χερσόνησο της Κριμαίας, έκαναν τα αποκαλυπτήρια των ‘τριών μεγάλων’ της Διάσκεψης της Γιάλτας το 1945, του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ και του Ιωσήφ Στάλιν, κοντά το Παλάτι ‘Λιβάδια’.


«Τα αποκαλυπτήρια αυτού του μνημείου είναι μια προειδοποίηση προς εκείνους τους πολιτικούς και εκείνους τους κερδοσκόπους της ιστορίας που προσπαθούν με θρασύτητα και κυνισμό να διαστρέψουν την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη μεταπολεμική δομή του κόσμου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρούσκιν, στα εγκαίνια του μνημείου, όπως σημειώνει το πρακτορείο Τας.

Σύμφωνα με την ομιλία του, ορισμένοι επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία εκείνης της εποχής «προδίδοντας τη μνήμη εκατομμυρίων που βασανίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης,  και τα εκατομμύρια ανθρώπων  που πέθαναν  για την ελευθερία μας».

Ο Ναρούσκιν σημείωσε ότι η γλυπτική σύνθεση αναπαράγει την περίφημη σκηνή  των τριών ηγετών του κόσμου, όπως ήταν σε μια ιστορική φωτογραφία στο Παλάτι ‘Λιβάδια’,  το 1945.

«Το μνημείο αυτό είναι ένα σύμβολο γνώσης, τόσο για τους βετεράνους και τους νέους πολίτες της Ρωσίας, όσο και τους πολλούς ξένους επισκέπτες της ρωσικής Κριμαίας», τόνισε ο επικεφαλής της Δούμα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής Ιστορικής Εταιρείας με τη σειρά του υποστήριξε ότι ο αντι-χιτλερικός συνασπισμός είχε σχηματισθεί για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού όλης της ανθρωπότητας και ένωσε τις χώρες με διαφορετικά πολιτικά συστήματα.

Η Συμφωνία της Γιάλτας, πριν από 70 χρόνια,  από τους Στάλιν, Ρούσβελτ και Τζόρτσιλ  παρείχε το νέο σύστημα της παγκόσμιας ασφάλειας και των διεθνών σχέσεων σε έναν μεταπολεμικό κόσμο, γράφει το δημοσίευμα.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr