Σκόπια: Ο ήχος της «βόμβας Ζάεφ»- μία ημέρα μετά






Φεβρουάριος 10, 2015.

Γράφει ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Η εκπληκτική δημοσιοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων, τη Δευτέρα,  τα οποία εμπλέκουν 20 χιλιάδες πολίτες,  στο σύστημα υποκλοπής των επικοινωνιών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της FYROM (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, 24 ώρες μετά, το ζήτημα απασχολεί με αναλύσεις και συζητήσεις,  τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.


Είναι αινιγματικό ότι κανένα εγχώριο μεγάλο μέσο ενημέρωσης στο νοτιοσλαβικό κράτος – FYROM,  συμπεριλαμβανομένου του χρηματοδοτούμενου από το λαό δημόσιου εθνικού ραδιοτηλεοπτικού  καναλιού- MRT, δεν φιλοξενεί τις αποκαλύψεις που έγιναν.

Στα μέσα ενημέρωσης στην FYROM, από τον έντυπο Τύπο μέχρι την Τηλεόραση,  υπάρχει μόνο μια επιφανειακή αναφορά της δημοσιοποίησης,  συνδυάζοντας περισσότερο τη ρητορική που ακολούθησε ο Ζάεφ στην ανακοίνωσή του για τις καταγραφές των τηλεφωνικών συνομιλιών- όπου  σημειώνεται χαρακτηριστικά,  εάν τα στοιχεία εξεχόντων κυβερνητικών ή φιλοκυβερνητικών  δημοσίων προσώπων- που παρουσιάστηκαν ως θύματα υποκλοπής-  αποτελούν μια νομική ή ηθική παράβαση.

Ίσως, να ακολουθούν  την παλιά παροιμία που λέει «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».  Οι κυβερνητικές δηλώσεις είναι στο πνεύμα ότι «πρέπει να επιδιωχθεί η αλήθεια για το ζήτημα με έρευνα του Εισαγγελέα».
Ο τελευταίος, για παράδειγμα, δήλωσε κυνικά ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη πράξη αγωγής, αν και έχει το νομικό δικαίωμα να λειτουργεί βάσει του «προφανούς εγκλήματος».

Και σίγουρα, μπορεί κανείς να φαντασθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για έναν ιδιώτη ή μια ομάδα να δημιουργήσει παράνομα μια τέτοια μεγάλη ποσότητα ενοχοποιητικού υλικού.

Συνήθως,  οι παραγωγοί του εξοπλισμού, του λογισμικού και άλλων  μέσων παρακολούθησης των τηλεφωνικών κλήσεων και άλλων επικοινωνιών γίνονται από  τις υπηρεσίες κυβερνητικών φορέων, όπως η Διεύθυνση για την Ασφάλεια και την Αντικατασκοπία στην FYROM (UBK), που βρίσκονται υπό τη διοίκηση, εδώ και χρόνια, του εξάδελφου του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, τη διακριτική φιγούρα του Σάσο Μιγιάλκοφ.

Οι πιο εκδηλωτικοί, με την μακρόχρονη μαζική παρακολούθηση των πολιτών, είναι οι Αλβανοί διανοούμενοι και οι πολιτικοί των Σκοπίων, οι οποίοι εξέφρασαν με έντονο τρόπο την καταδίκη τους σε αυτήν την συνεχιζόμενη τρομοκρατία στην ιδιωτική τους ζωή.

 Το γεγονός της πολιτιστικής απομόνωσης των Αλβανών έναντι των Σλάβων στην FYROM, καθώς και οι δημογραφικές και πολιτισμικές πραγματικότητες, διευκολύνουν την απάντηση αυτή.

Ωστόσο, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης- που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση- είναι ασαφές τι επιχειρούν να επιτύχουν με τη «σιωπή» τους, σχετικά με την κατάφωρη παραβίαση των νόμων και των ηθών της πολιτικής διαλεκτικής.

Ίσως, τα κίνητρα για τον κομφορμισμό τους μπορεί να αναζητηθεί ορθολογικά, στο φόβο που δημιουργήθηκε από τις πρώην ξεδιάντροπες ενέργειες καταστολής των αντιφρονούντων φωνών (όπως έγινε με την τηλεόραση Α1, πριν από μερικά χρόνια, που ήταν το τελευταίο κανάλι της αντιπολίτευσης).

Η απουσία οποιαδήποτε σχολίου, αδέξιου ή αφελούς από τα μέσα ενημέρωσης, ερμηνεύονται από τη συγκλονιστική αποκάλυψη του υψηλού επιπέδου καταπίεσης και το μονοπώλιο που κατέχει το κόμμα VMRO-DPMNE στην εξουσία.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των απτών αποδείξεων για την παράνομη παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των πολιτών από την κυβερνητική αυθαιρεσία,  η ηχώ της ‘Βόμβας’ ακόμη δεν έχει ακουσθεί και η αναποφάσιστη πλειοψηφία των πολιτών θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη σκληρή αλήθεια του μακιαβελισμού του Γκρούεφσκι ενώ θα ακολουθήσουν πιο βάναυσες κυβερνητικές πρακτικές κατά προσώπων της αντιπολίτευσης, σε αναζήτηση ενός συνολικού μονοπωλίου της εξουσίας.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr