Αίγυπτος-Ρωσία: Συμφωνίες που αλλάζουν την αιγυπτιακή οικονομία






Φεβρουάριος 10, 2015.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε την Τρίτη, ότι η χώρα του είχε υπογράψει αρκετές συμφωνίες με τη Ρωσία για την εντατικοποίηση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και της ασφάλειας.


Η Ρωσία και η Αίγυπτος συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου και μια ρωσική βιομηχανική ζώνη κοντά στη διώρυγα του Σουέζ.

Ο πρόεδρος Σίσυ της Αιγύπτου ανακοίνωσε  το σχέδιο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το νέο κανάλι  είναι μέρος  του μεγάλου σχεδίου της Ανάπτυξης της Διώρυγας του Σουέζ, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολλών θαλάσσιων λιμένων σε τρεις επαρχίες, που συνορεύουν με το κανάλι  Σουέζ, Ισμαηλία και Πόρτ Σάιντ, επιπρόσθετα και ένα λιμάνι στο Νότιο Σινά στην πόλη Νουβέιμπα και δημιουργία ενός αεροδρομίου στο Σάρμ αλ Σέιχ.

Μια σειρά από μεγάλης κλίμακας έργα έχουν, επίσης, προγραμματισθεί  συμπεριλαμβανομένης μια «τεχνολογικής κοιλάδας» στην Ισμαηλία, που θα φιλοξενήσει πολλά έργα τεχνολογίας σε συνδυασμό με μια νέα βιομηχανική ζώνη, δυτικά του Κόλπου του Σουέζ.

Οι εμπορικές δοσοληψίες ανήλθαν σε περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ της Ρωσίας και της Αιγύπτου το 2014, επιπλέον 80% από το προηγούμενο έτος, όπως δήλωσε ο Πούτιν.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αλ Σίσι, είπε ότι οι δύο χώρες έχουν υπογράψει ένα  μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στη βορειοδυτική περιοχή Αλ Νταμπάα της Αιγύπτου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπογράφηκαν, ακόμη, συμφωνίες για την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου και τη δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου στην περιοχή της Άτακα της Αιγύπτου.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, να επιταχύνουν τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, με σκοπό την καταπολέμηση της ‘τρομοκρατίας’.

Ο Πούτιν έφθασε στο Κάιρο τη Δευτέρα για διήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο- το πρώτο του ταξίδι σε αραβική χώρα τη δεκαετία.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr