Γερμανικό δημοσίευμα: Γιατί δεν χρειάζεται η Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια




Φεβρουάριος 12, 2015.

«Η Ουκρανία χρειάζεται δυτική στρατιωτική βοήθεια εναντίον των αυτονομιστών; Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν χρειάζεται. Η Ουκρανία είναι μία από πιο εξοπλισμένες χώρες του κόσμου», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρούντσάου».


Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) κατανέμει την Ουκρανία στην όγδοη θέση στο κόσμο στα κράτη που εξάγουν όπλα και από το 2011 υπάρχει αύξηση στον τομέα αυτόν.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Ουκρανία κληρονόμησε πυρηνικά όπλα εκτός από τα συμβατικά (από τα πυρηνικά παραιτήθηκε) και είχε πάνω από 6.500 άρματα μάχης, 7.200 πυροβόλα, 1500 μαχητικά αεροσκάφη,  710 μαχητικά ελικόπτερα και 412 πολεμικά πλοία.

Αυτή ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Η πλειοψηφία αυτών των βαρέων όπλων είχαν πωληθεί σε ξένες χώρες ως άχρηστα ή ως πλεόνασμα, λόγω έλλειψης συντήρησης.

Στις αρχές του 2013, η Ουκρανία είχε σύμφωνα με τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CGF), ακόμη, 2.311 άρματα μάχης, 3.782 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 3.101 πυροβόλα, 501 μαχητικά αεροσκάφη και 121 επιθετικά ελικόπτερα. Ελαφρύ οπλισμό περίπου επτά εκατομμύρια πυροβόλα όπλα, κυρίως καλάσνικοφ.


Η Ουκρανία  ήταν ένα από τα κύρια οπλοστάσια της Σοβιετικής Ένωσης. Σε αυτόν τον τομέα, η συνεργασία, πήγε μέχρι το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα 50 εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας βρίσκονται στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.

Η κρατική Ukrspetsexport (ουκρανική) και η Rosoboronexport (ρωσική) ενήργησαν ως ιδιοκτήτες των όπλων που παράγονταν από κοινού. Η ουκρανική Ukrspetsexport είχε συμφωνίες για εξαγωγές με 78 χώρες.
 
Η Ουκρανία εξήγαγε τεράστιες ποσότητες προϊόντων πολέμου σε περιοχές κρίσης. Οι κρατικές εταιρείες που είχαν την έδρα τους στην Οδησσό (Ουκρανία) ασκούσαν δραστηριότητες μέσω τραπεζών της Λιθουανίας. Με τον τρόπο αυτόν, βαρέα όπλα της Ουκρανίας  εξήχθησαν μεταξύ άλλων στην Κίνα, την Ινδία, Πακιστάν, Ταϊλάνδη, Ιράν, Συρία, Αγκόλα, Αιθιοπία, Νιγηρία, Ουγκάντα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Σουδάν.

Το δίκτυο της Οδησσού εξήγαγε από το ομώνυμο λιμάνι σε όλον τον κόσμο. Είναι αδύνατον να εξακριβωθεί πόσα όπλα έχουν εξαχθεί και πόσα χρήματα έχουν κερδηθεί.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η ροή του 90% των χρημάτων εισέρεαν στις τσέπες των διεφθαρμένων κυβερνητικών αξιωματούχων και στρατιωτικών.

Θα ήταν πρόωρο να πούμε ότι οι Ουκρανοί παράγουν όπλα παρωχημένης τεχνολογίας και τα ξεπουλούν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Από τη Ρωσία και την Ουκρανία είχαν παραχθεί πύραυλοι νέας τεχνολογίας και η Ουκρανία  ακολουθεί αυτή την έκδοση.

Εξάλλου,  κάθε χρόνο στο Σεπτέμβριο στο Κίεβο διοργανώνεται το «Διεθνές Σαλόνι Άμυνας και Ασφάλειας», όπου οι Ουκρανοί εκθέτουν τα νέα όπλα και αμυντικά συστήματά τους για πώληση.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr