Η Ελευθερία των ΜΜΕ στα Σκόπια είναι όπως στο Αφγανιστάν και τη Ζάμπια!






Φεβρουάριος 12, 2015.

Το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων-FYROM, συνεχίζει να βουλιάζει στους όρους ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, αυτό δείχνει έκθεση του οργανισμού Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


Η έκθεση δημοσιεύθηκε  στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, στην οποία εντάσσονται  οι αξιολογήσεις 180 χωρών.

Τα Σκόπια κατατάσσονται στην 117η σειρά του καταλόγου των χωρών στις οποίες πνίγεται η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης από το εγχώριο καθεστώς.

Καλύτερη αξιολόγηση από τα Σκόπια έχουν πολλές αφρικανικές χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε, η Γκαμπόν, ο Λίβανος, η Κένυα. Ενώ το Νοτιο-σλαβικό κράτος αξιολογείται όπως το Αφγανιστάν.

Η τελευταία αυτή αξιολόγηση για τα Σκόπια, αξιολογείται ως η χειρότερη από όλες τις χώρες της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης.

Η Αλβανία έχει σημειώσει σχετική πρόοδο, αφού κατατάσσεται τρεις θέσεις υψηλότερα από ό, τι πριν ένα χρόνο.

Η Αλβανία βρίσκεται στην θέση 82 από τις 180 χώρες που σημαίνει ότι  δεν υπήρξαν αλλαγές  για τη βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου και ότι πρέπει να προβεί σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Το Κοσσυφοπέδιο κατατάσσεται στην 87η  θέση και έπεσε κατά επτά μονάδες από την περυσινή αξιολόγηση.

Η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με ένα σύνολο κριτηρίων που περιλαμβάνουν την πολυφωνία των μέσω ενημέρωσης, την ανεξαρτησία του Τύπου, το σεβασμό για την ασφάλεια και την ελευθερία των δημοσιογράφων, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει το περιβάλλον της ελευθερίας του τύπου, επίσης και οι υποδομές στις οποίες λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Επί μια πενταετία στην πρώτη θέση για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης κατέχουν οι τρεις σκανδιναβικές χώρες, Φινλανδία, Νορβηγία και Δανία, όπως σημειώνει το 'Ιλλυρία'.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr