Αίγυπτος και Κατάρ ανταλλάσουν κατηγορίες




Φεβρουάριος 20, 2015.

Η ανάκληση του πρέσβη του Κατάρ από το Κάιρο, παρουσίασε την υποβόσκουσα αντίθεση του κράτους του Κόλπου, με την πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο.


Η αφορμή στάθηκε, όταν Αιγύπτιος διπλωμάτης κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ντόχα, για υποστήριξη της τρομοκρατίας σε μια διαμάχη για τις αεροπορικές επιθέσεις της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας στη Λιβύη.

Τα αιγυπτιακά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών στη Λιβύη τη Δευτέρα μετά  τον αποκεφαλισμό από τους τρομοκράτες του ‘Ισλαμικού κράτους’ 21 Αιγύπτιων χριστιανών Κοπτών, στη χώρα της βορείου Αφρικής.

Στη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου την Τετάρτη, το Κατάρ είπε ότι είχε επιφυλάξεις για την αεροπορική επίθεση της αιγυπτιακής αεροπορίας.

Ο Σαάντ μπιν Αλί αλ-Μουχανάντι,  από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η μονομερή στρατιωτική δράση σε ένα άλλο μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, θα μπορούσε να βλάψει αθώους πολίτες και θα δώσει πλεονέκτημα προς τη μία πλευρά της λιβυκής σύγκρουσης.

Τα σχόλια αυτά καταδικάστηκαν από τον Αιγύπτιο απεσταλμένο στη συνάντηση, Τάρεκ Αντέλ, ο οποίος δεν δίστασε να πει ότι η Ντόχα υποστηρίζει την τρομοκρατία, όπως αναφέρει το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Ωστόσο,  ο επικεφαλής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με τη σειρά του απέρριψε τις παρατηρήσεις του Τάρεκ Αντέλ, αναφέροντας ότι το Συμβούλιο δεν ήθελε να επαναλάβει μια εσωτερική φλόγα που κορυφώθηκε όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, απέσυραν τους πρεσβευτές τους από την Ντόχα, το περασμένο έτος γιατί υποστήριζε τους Ισλαμιστές.

Το Κάιρο, χθες, κατηγόρησε το Κατάρ για την υποστήριξή του στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία στην Αίγυπτο το 2013, όταν ο στρατός κινήθηκε εναντίον του τότε προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κουβέιτ έχουν δώσει στην Αίγυπτο δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια  μετά την ανατροπή του Μόρσι.

Επιπρόσθετα, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Χαλίντ αλ Ατίγια, σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα ‘Αλ Χαγιάτ’ δήλωσε ότι η Ντόχα δεν υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που θεωρείται ως τρομοκρατική ομάδα στην Αίγυπτο.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr