Σκόπια: Οι πρώτες πέντε ημέρες της Αντίστασης των Φοιτητών στον ολοκληρωτισμό του Γκρούεφσκι





Φεβρουάριος 16, 2015.


Γράφει ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)
 

 Εδώ και πέντε ημέρες -ξεκίνησε  στις 11 Φεβρουαρίου 2015-  συνεχίζεται η αντίσταση  των φοιτητών του Πανεπιστημίου των Σκοπίων «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου»- UKIM,  οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά της προσπάθειας της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, να καταργήσει την Αυτονομία του Πανεπιστημίου και να το θέσει  υπό κυβερνητικό έλεγχο.




Κεντρική θέση στη δράση των φοιτητών αποτελεί  η κατάληψη της Φιλοσοφικής Σχολής, στην οποία είναι εμφανής εδώ  και δεκαετίες η έλλειψη ελευθερίας στην ακαδημαϊκή έρευνα, που τελευταία επιδεινώθηκε από την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει μια «πολιτική ορθότητα»,  επιπλέον, των εξετάσεων των φοιτητών.


Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας στην αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής έλαβαν χώρα διάφορες δραστηριότητες. 



Στη μία από αυτές, πραγματοποιήθηκε δωρεά βιβλίων από τους πολίτες, ενώ έγινε παραλαβή και διανομή τροφίμων και ποτών και άλλων  αγαθών,  τα οποία χρειάζονταν για τον εφοδιασμό των φοιτητών σε άλλα τμήματα.

Οι φοιτητές εκμεταλλεύθηκαν το χρόνοτους παραγωγικά, ζωγραφίζοντας και γράφοντας πανό,  με συνθήματα και επικριτικά σχόλια,  για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να θέσει σε κίνδυνο την αυτονομία του πανεπιστημίου.














Ακολουθεί βίντεο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων –UKIM.

--





               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr