Η Τουρκία έβαλε φραγμό σε 49 ιστοσελίδες και στο ‘Charlie Ebdo’




Μάρτιος 6, 2015.

Η γενική εισαγγελία της Άγκυρας αποφάσισε να θέσει φραγμούς στην πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 49 ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής σατιρικής  περιοδικής έκδοσης ‘Charlie Ebdo’, με δικαιολογία την «προσβολή των θρησκευτικών αξιών των πολιτών».


Όπως δημοσιεύθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι φραγμοί  στην πρόσβαση γίνονται από τη τουρκική διεύθυνση τηλεποικοινιών και στη σχετική εγκύκλιο σημειώνεται ότι ορισμένες ιστοσελίδες της Ευρώπης «με περιεχόμενο σατιρικό για τις θρησκευτικές αξίες μπορούν να βλάψουν τη δημόσια τάξη στη χώρα».

Η Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε αυτό το μέτρο, αφού και στο παρελθόν  έχει προβεί σε ανάλογους φραγμούς παρά τις δημόσιες αντιδράσεις της τουρκικής νεολαίας, που διαμαρτύρονται για εμπόδιση στη ελεύθερη διάδοση των ιδεών και στη λογοκρισία εξαιτίας της ισλαμικής θρησκείας.

Σύμφωνα, μάλιστα,  με την ανεξάρτητη ιστοσελίδα παρακολούθησης Web Monitoring Engels σήμερα στην Τουρκία υπάρχει φραγμός σε πάνω από 67 χιλιάδες ιστοσελίδες.

 

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr