Σκόπια: Η Βουλγαρία συνεχίζει τις διακρίσεις κατά της σλαβικής μειονότητας





Μάρτιος 31, 2015.

«Η Βουλγαρία που είναι, ήδη, οκτώ χρόνια, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνείται να καταχωρήσει ένα μέλος της «Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας» - ESA, το 'ΟΜΟ  Ίλιντεν Πιρίν', ως πολιτικό κόμμα, επειδή αρνείται την  ύπαρξη «μακεδονικής» [σλαβικής] μειονότητας και το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση», όπως τονίζει το ESA- σημειώνει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, ‘Βέτσερ’.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Βουλγαρία που αρνείται την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας,  δεν αντιτάσσεται μόνο στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο καταδικάζει τις διακρίσεις στο έδαφος της ΕΕ, αλλά έχει και κατ’ επανάληψη παραβιάσει το άρθρο 2 της Συνθήκης της ΕΕ και τα άρθρα 21 και 22 της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που προστατεύει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της προστασίας των μειονοτήτων.

Το ESA, μέσω του ευρωβουλευτή του, Jordi Sebastian, αντιμετώπισε εκ νέου το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη του 2014, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για να σταματήσει την πολιτική των διακρίσεων στη Βουλγαρία.

Σε απάντηση της Επιτρόπου, Βέρα Γιουρόβα, η οποία είναι αρμόδια για την ισότητα των φύλων και τη δικαιοσύνη, εμμέσως παραδέχθηκε ότι «η Βουλγαρία παραβιάζει τις βασικές αρχές της ΕΕ», αλλά τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει».

Ο Jordi Sebastian θα πει ότι η Επιτροπή με το να μην παρεμβαίνει σε ένα κράτος όταν θίγονται τέτοια ζητήματα, δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, «του φύλακα» των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Έτσι, σύμφωνα με την ESA η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είναι προφανές ότι δεν κάνει σχεδόν τίποτε για να προστατεύσει τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ» και προσθέτει:
«Ακόμη πιο απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει Ευρωπαίος Επίτροπος για τις εθνικές μειονότητες και μειονοτικές», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr