Η ενίσχυση του ‘Ισλαμικού κράτους’ πιέζει τις ΗΠΑ για συνομιλίες με Άσαντ




Μάρτιος 15, 2015.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, για τη δημιουργία μια πολιτικής μετάβασης στη Συρία και διερευνούν τρόπους για να τον αναγκάσουν να συμφωνήσει σε έναν διάλογο.


Αυτό ανακοινώθηκε την Κυριακή από τον Γραμματέα του State Department, Τζον Κέρι, σε συνέντευξή του στο CBS News,  όπως σημειώνει ισραηλινό δημοσίευμα του «Κάρσορ Ίνφο».

Η Ουάσιγκτον επί πολύ καιρό επιμένει ότι ο Άσαντ πρέπει να αντικατασταθεί προκειμένου να γίνει πολιτική μετάβαση, αλλά η ενίσχυση του κοινού εχθρού, της Συρίας και των δυτικών χωρών,  της φανατικής οργάνωσης «ισλαμικό κράτος», φαίνεται ότι έχει κάνει ηπιότερες τις θέσεις της Δύσης, σχετικά με το σχέδιο αυτό.

Στη συνέντευξή του ο Κέρι δεν επανέλαβε την προηγούμενη θέση των ΗΠΑ, ότι ο Άσαντ έχει χάσει κάθε νομιμότητα και πρέπει να φύγει. 

«Πρέπει, τελικά, να διαπραγματευθούμε. Είμαστε πάντα έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας «Γενεύη Ι», είπε αναφερόμενος στο συνέδριο του 2012, όπου έγινε έκκληση για τον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Κέρι είπε επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, τις οποίες, ωστόσο, δεν κατονόμασε, διερευνούν τρόπους για την αναζωογόνηση της διπλωματικής διαδικασίας.

Από το περασμένο καλοκαίρι, οι συμμαχικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, άρχισαν αεροπορικές επιδρομές στις θέσεις των εξτρεμιστών του ‘ισλαμικού κράτους’ στη Συρία και το Ιράκ.

Η Ουάσιγκτον είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η εκστρατεία στη Συρία δεν αποσκοπεί στο συριακό στρατό, ο οποίος βλέπει επίσης τους Ισλαμιστές ως εχθρούς της χώρας τους.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr