Τουρκία: Απέπλευσε το πρώτο τουρκικής κατασκευής πλοίο σεισμικής έρευνας




Μάρτιος 29, 2015.

Το πρώτο τουρκικής κατασκευής σκάφος σεισμικών ερευνών, φέρει το όνομα «Turkuaz»  και χτίστηκε σε ναυπηγείο στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης για τη Γενική Διεύθυνση Εξερεύνησης Μεταλλευτικών Ερευνών.


Το σκάφος κόστισε 300 εκατομμύρια τουρκικές λίρες ( ή 115 εκατομμύρια δολάρια) και απέπλευσε το Σάββατο, για πραγματοποίηση ερευνών της κλιματικής αλλαγής και της οικολογίας, καθώς και ολοκληρωμένες υποβρύχιες δραστηριότητες αναζήτησης χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριζόμενο σύστημα.

Ο αντιπρόεδρος της τουκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς σε ομιλία του είπε ότι εάν είχε παραγγελθεί το πλοίο στο εξωτερικό θα κόστιζε πολύ περισσότερο.

«Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια κίνηση για τη μείωση του τρέχοντος ελλείματος στον προϋπολογισμό», είπε.

«Η Τουρκία τώρα, μπορεί εύκολα να παράγει δικά της πλοία, όπως αυτό. Όλα τα έργα υποστηρίζονται από την αμυντική βιομηχανία , όσα μπορούν να πραγματοποιούνται στην Τουρκία».

«Αυξημένες δυνατότητες»

Ο Αρίντς τόνισε ότι το σκάφος έχει μήκος 86 μέτρα και πλάτος 23 και είναι εξοπλισμένο για επιχειρήσεις σεισμικών δραστηριοτήτων, εργαστήριο ανάλυσης με τον ανάλογο εξοπλισμό καθώς διαθέτει και πίστα για προσνήωση ελικοπτέρου.

Μάλιστα, την Πέμπτη, υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, για το θέμα, δήλωσε ότι με το «Turkuaz» αυξάνεται η δυναμική της Τουρκίας για έρευνα στην περιοχή ‘σε πιθανή εξόρυξη στις θάλασσές μας’.

Το χτίσιμο του πλοίου ξεκίνησε το 2011 και θα έχει ενεργό δραστηριότητα για τα επόμενα 30 χρόνια, έχει πλήρωμα 50 ατόμων και έχει τη δυνατότητα λειτουργίας χωρίς διακοπή επί 35 ημέρες στο πέλαγος.

Ο Αρίντς πρόσθεσε ότι το παράδειγμα του πλοίου αυτού δείχνει ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να παράγει όχι μόνο για την ίδια αλλά και για εξυπηρέτηση  σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr