Συγκρούσεις στην Ελλάδα για την εξόρυξη χρυσού




Απρίλιος 6, 2015.

Αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές  και αντίπαλοι συγκρούστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα για τα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική, τα οποία το 2012 εξαγόρασε η καναδική εταιρεία «Eldorado Gold», όπως ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα (χθες).


Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες μεταξύ περισσότερων  από 2.000 υποστηρικτών και  850 αντιπάλων των ορυχείων. Κανείς δεν συνελήφθη, αλλά από τις δύο πλευρές τραυματίστηκαν.

Το έργο της καναδικής εταιρείας στη Χαλκιδική έχει διαιρέσει σημαντικά τους πολίτες.

Ορισμένοι φοβούνται ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή  στην περιοχή και βλάπτει τον τουρισμό, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι καλό που σχεδόν 2.000 άνθρωποι θα βρουν εργασία σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως σημειώνει το σερβικό πρακτορείο Τανγιούγκ.

Είχαν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις  παλαιότερα κατά του ορυχείου στις Σκουριές, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι υποστηρικτές και οι αντίπαλοι συγκρούστηκαν.

Το «Ελντοράντο» το 2012 πήρε τον έλεγχο του ορυχείου,  και υποσχέθηκε ότι σε πέντε χρόνια θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Έγκριτη εφημερίδα στην Ελλάδα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση ακύρωσε πρόσφατα την άδεια εργασίας στο ορυχείο και προτίθεται «να εξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες εκδόθηκε», σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr