Βαρουφάκης: Πολλαπλασιαστικές οι συνέπειες εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ




Απρίλιος 20, 2015.

Αθήνα- Tanjug.

Αυτοί που στην Ευρώπη, θέλουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, παίζουν με τη φωτιά, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι τίποτε δεν θα σώσει την Ένωση από ένα ντόμινο, εάν η Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλο μέλος αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, όπως σημειώνει το πρακτορείο Tanjug.


«Ο καθένας παίζει με την ιδέα του κλαδέματος τμήματος της ευρωζώνης, ελπίζοντας να περάσει το μήνυμα στους υπόλοιπους, αλλά, απλά, παίζουν με τη φωτιά», είπε σε συνέντευξή του ο Βαρουφάκης στην ισπανική τηλεόραση «Seksta».

Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας που καταγράφηκε πριν από δέκα ημέρες και μεταδόθηκε χθες το βράδυ,  προκάλεσε εντύπωση που ο Βαρουφάκης προειδοποίησε ότι είναι λάθος στην ΕΕ, να πιστεύουν ότι προστατεύονται από το ελληνικό πρόβλημα.

«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η υπόλοιπη Ευρώπη με ‘φράχτη’ διαχωρίζεται από την Ελλάδα και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει δυνατότητες,  με την απομάκρυνση της Ελλάδας, εάν χρειασθεί να κλείσει την πληγή και να επιτρέψει την ευρωζώνη να συνεχίσει. Αμφιβάλλω πολύ ότι αυτό  είναι δυνατόν να γίνει έτσι. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για οποιαδήποτε άλλο μέρος της Ένωσης», δήλωσε ο Βαρουφάκης.

«Θα ήταν αδύνατο να αγνοήσουμε το φόβο ενός πιθανού ντόμινο στην Ευρώπη».
«Μόλις μπει η ιδέα ότι η νομισματική ένωση δεν είναι αιώνια, μπαίνει στα μυαλά των ανθρώπων το ερώτημα: ποιος είναι ο επόμενος;»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας,  Μισέλ Σαπέν, το περασμένο Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα.

«Αν συμβεί κάτι κακό, θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, και όχι για άλλες χώρες της ευρωζώνης. Δεν είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση, όπως ήμασταν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια», είπε ο Σαπέν.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr