Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Οι Τούρκοι γιόρτασαν τα 562 χρόνια κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης
Μάιος 29, 2015.

Στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, σήμερα, 29 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε γιορτή για την επέτειο των 562 ετών από την κατάκτηση  της πρωτεύουσας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη.Οι εκπρόσωποι των αρχών της Άγκυρας επισκέφθηκαν το μαυσωλείο του σουλτάνου Μεχμέτ Φατίχ (Μωάμεθ του Κατακτητή) που βρίσκεται  στην αυλή του τζαμιού «Fatih» [Πορθητής] (φωτό), όπως σημειώνει το πρακτορείο Anadolu.

Στην είσοδο του τεμένους συναντήθηκαν ομάδες  που φορούσαν παραδοσιακές στολές έχοντας τουρκικές σημαίες. Οι επισκέπτες απόθεσαν λουλούδια  στο μαυσωλείο του κατακτητή της Πόλης.


Λίγο αργότερα έγινε λειτουργία στο τζαμί, διαβάστηκαν στίχοι από το Ιερό Κοράνι και οι πιστοί κεράστηκαν με σερμπέτια και λουκούμια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, εκφώνησαν συγχαρητήριο μήνυμα με την ευκαιρία  των 562 ετών  από την «απελευθέρωση» της Κωνσταντινούπολης από τους Βυζαντινούς, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Εορτασμοί για την επέτειο πραγματοποιήθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη με ομάδες που φορούσαν στολές της εποχής της κατάκτησης και έκαναν αναπαράσταση της άλωσης της Πόλης.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr