ΥΠΕΞ Σερβίας: Απαραίτητη η διεθνής παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο




Μάιος 27, 2015.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε στη Νέα Υόρκη μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ότι η Σερβία  εξακολουθεί να θεωρεί την παρουσία της διεθνούς κοινότητας απαραίτητη στο Κοσσυφοπέδιο.


«Για τη Σερβία είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας  είναι ενήμερο και παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια».

Ειδικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου

Ο Ντάτσιτς δήλωσε, επίσης, ότι όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επέμειναν στην ταχεία συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, που θα συσταθεί  σε σχέση με τα εγκλήματα του UCK σύμφωνα με την έκθεση του Ντίκ Μάρτι.

200 χιλιάδες οι εκτοπισμένοι Σέρβοι

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών  τόνισε η Σερβία επιδιώκει το διάλογο  και είναι πρόθυμη να επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα  ασφάλειας καθώς και αυτά που σχετίζονται με την επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων.

«Έχουμε επισημάνει ότι η Σερβία είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων στον κόσμο. Περισσότερα από 200.000 άτομα ζουν υπό το καθεστώς του εκτοπισμού τους και δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και ότι επί 16 χρόνια από το τέλος του πολέμου μόνο δύο τοις εκατό των ανθρώπων έχουν μια βιώσιμη επιστροφή στο Κοσσυφοπέδιο», πρόσθεσε ο Ντάτσιτς, σύμφωνα με το Tanjug.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr