Κύπρος: Συμφωνία για άνοιγμα περισσότερων σημείων διέλευσης






Μάιος 28, 2015.

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας στην Κύπρο, Μουσταφά Ακιντζί και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συμφώνησαν την Πέμπτη να ανοίξουν και άλλα σημεία διέλευσης που συνδέουν τα Κατεχόμενα με την ελεύθερη Κύπρο και να συγχωνευθούν  τα δίκτυα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Espen Barth Eide.


Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν τρόπους σύνδεσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Οι κύριοι Ακιντζί και Αναστασιάδης υπογράμμισαν για άλλη μια φορά την κοινή βούληση και την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε συνολική διευθέτηση», είπε ο Eide στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Λευκωσία.

Η ανακοίνωση της Πέμπτης, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα, αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι ένα τέλος φαίνεται στο ορίζοντα για τη διαμεσολάβηση που γίνεται επί δεκαετίες για τη σύγκρουση.

Η μακρόχρονες ειρηνευτικές συνομιλίες σταμάτησαν για επτά μήνες και επανάρχισαν το Μάιο μετά την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί, ενός πολιτικού της μέτριας αριστεράς, που κέρδισε την προεδρία στις εκλογές της τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο.



Bugün

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr