Σκόπια: Ισότιμο καθεστώς ή ομοσπονδοποίηση στη χώρα ζητούν οι Αλβανοί




Αλλαγή Συντάγματος και ξεχωριστές  ομόσπονδες οντότητες, υποστηρίζει ο πρώην Γερουσιαστής

Μάιος 2, 2015.

Ο πρόεδρος της αλβανικής διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τζο Ντιογκουάρντι έχει ως μέλημα τη βελτίωση της κατάστασης των Αλβανών στο νοτιοσλαβικό κράτος- FYROM.


O Ντιογκουάρντι (Joe Dioguardi) σε συνέντευξή του, στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων,  είπε ότι η στάση του είναι σαφής και ότι απέτυχαν οι Αλβανοί, να αποκτήσουν τα δικαιώματα που τους ανήκουν,  δηλαδή ισότητα και ισονομία , όπως απαιτεί και η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη χώρα.

«Επεσήμανα τις προτάσεις μου και όρισα τα σημεία στα οποία οι Αλβανοί υποτιμούνται και πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ισότιμοι εταίροι και αυτό θα γίνει μόνο με την εκπόνηση ενός νέου Συντάγματος στη χώρα.

»Αν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές πρέπει το ζήτημα να αντιμετωπισθεί με  την επιλογή του φεντεραλισμού (ομοσπονδοποίηση)  που θα επιτρέπει στους Αλβανούς να έχουν το δικό τους διοικητικό έλεγχο, τη δική τους κοινωνία και τη δική τους οικονομία και τύχη, ως μέρος μια Ομοσπονδίας που θα αποτελείται από  Αλβανούς και Σλάβους», δήλωσε ο πρώην γερουσιαστής Joe Dioguardi, ο οποίος ανέφερε στο Κογκρέσο σχετικά με τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια και την κατάσταση των Αλβανών στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, στα Σκόπια και το Μαυροβούνιο και σε άλλες περιοχές.

Σε ερώτηση σχετικά με τη Συμφωνία της Οχρίδας, και τη μη εφαρμογή της, πάνω από 13 χρόνια από την κυβέρνηση των Σκοπίων, ο Ντιογκουάρντι, επανέλαβε την πραγματικότητα, ότι «η συμφωνία αυτή έχει αποτύχει παταγωδώς».
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr