Σκόπια: Μεγάλη διαδήλωση κατά του Γκρούεφσκι







Δεύτερη ημέρα ταραχών κατά του καθεστώτος Γκρούεφσκι




Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Μάιος 6, 2015- βίντεο


Η σημερινή βραδινή διαμαρτυρία στα Σκόπια εναντίον του Νίκολα Γκρούεφσκι και του  απολυταρχικού VMRO-DPMNE,  που διοργανώθηκε από έναν αριθμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), καθώς και μεμονωμένους ακτιβιστές, ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε στα Σκόπια από την ανεξαρτησία τους, το 1991.


Κύριος ενωτικός κρίκος ήταν η οργή  τους, για τα τηλεφωνήματα που παρουσιάσθηκαν στο ευρύ ακροατήριο, όπου περιείχαν στοιχεία απάνθρωπης μεταχείρισης στην υπόθεση του δολοφονηθέντος Μάρτιν Νεσκόφσκι, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου το 2011, μόνο και μόνο επειδή  είχε την επιθυμία να έρθει πιο κοντά στον Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην πόλη των Σκοπίων.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με διμοιρίες βαριά οπλισμένων αστυνομικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περίμετρο του κυβερνητικού κτηρίου των Σκοπίων, όταν αποφάσισαν να προχωρήσουν μπροστά στο κοντινό κτήριο του Κοινοβουλίου.
Σε αντίθεση με τη χθεσινή διαμαρτυρία, δεν σημειώθηκε καμία μεγάλη (ιδιαίτερη) αντιπαράθεση.



Από τα πανό και τα σύμβολα που κρατούσαν οι διαδηλωτές αποδείκνυαν ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μορφή του αγώνα  από πολίτες  διαφόρων πεποιθήσεων και πολιτικών επιλογών αλλά και διαφόρων εθνοτήτων,  το τελευταίο μάλιστα είναι ασυνήθιστο γεγονός στο τοπικό πολιτικό περιβάλλον.
Κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία, η αστυνομία χρησιμοποίησε βία, συμπεριλαμβανομένου  κανονιών νερού και βόμβες κρότου – λάμψης.

 Χθες, ένας αριθμός  αστυνομικών εισέβαλαν στο βιβλιοπωλείο «Miladinovci Brothers» και χρησιμοποίησε βία κατά των φοιτητών και άλλων χρηστών της βιβλιοθήκης. Από τη βιαιότητα αυτή δεκάδες αναγνώστες  εισήχθησαν για νοσηλεία.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr