Διεθνείς αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη κρίση στα Σκόπια






 Καπνοί από την αλβανική συνοικία του Κουμάνοβο


Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Μάιος 11, 2015.


Καθώς, φαίνεται, να είναι ακόμη σε εξέλιξη  η ένοπλη φάση της σύγκρουσης των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων με τους  ένοπλους ακραίους Αλβανούς, ήδη, ορισμένοι διεθνείς παράγοντες προβαίνουν σε έκκληση για δραστική αλλαγή στην πολιτική σκηνή της πΓΔΜ.


Ενώ όλοι οι εντόπιοι Σλάβοι πολιτικοί παράγοντες κάνουν έκκληση για ενότητα και να αφήσουν τις διαφωνίες τους  μακριά, πολλά στοιχεία τα οποία είναι καλά εξοικειωμένα με την υπόσταση των Σκοπίων, αναφέρθηκαν στη ρίζα του προβλήματος.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός

Ο Βούλγαρος κεντροδεξιός πρωθυπουργός, κ. Μπόικο Μπορίσοφ, ζήτησε από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, να παραιτηθεί.
Ανέφερε, μάλιστα, τη δική του παραίτηση, ως παράδειγμα, που πρέπει να ακολουθηθεί (Ο Μπορίσοφ παραιτήθηκε ως πρωθυπουργός όταν εκδηλώθηκε σκάνδαλο στην κυβέρνηση του, πριν δύο χρόνια- πριν επανεκλεγεί).

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας
Επίσης, ο πρόεδρος  της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ ήταν πιο διπλωματικός, προέτρεψε για πρόσκληση πολυμερούς διαλόγου.

 Ειδικός για τα Βαλκάνια

Ο Franz Lothar Altmann, ένας ειδικός για την περιοχή των Βαλκανίων, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην πΓΔΜ, σε μια συνέντευξη για την Deutche Welle,
στην οποία δήλωσε την απαισιοδοξία του για την κατάσταση στα Σκόπια, καθώς και για τις αποσχιστικές τάσεις της ‘Σερβικής Δημοκρατίας’, το σερβικό τμήμα της δυσλειτουργικής βοσνιακής ομοσπονδίας.


 Υπουργός Άμυνας Σερβίας

Ο Bratislav Gasic, υπουργός  Άμυνας της Σερβίας, κατά την επίσκεψή του  σε αμυντική μονάδα των συνόρων Σερβίας- πΓΔΜ, δήλωσε ότι η Σερβία είναι σε εγρήγορση σε κάθε απόπειρα διείσδυσης τρομοκρατών.



 Πρώην πρέσβης ΕΕ στα Σκόπια

Ο Έρβαν Φουέρε – Ιρλανδός πολιτικός, ο οποίος ήταν πρεσβευτής της αποστολής  της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια,  και ο οποίος ήταν πολύ συμπαθής στον τοπικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της θητείας του,
δήλωσε ότι η ευθύνη για την πρόσφατη κρίση ασφάλειας βρίσκεται στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, την οποία περιέγραψε ότι «παίζει με τη φωτιά» και απηύθυνε έκκληση για μια ευρύτερη πολιτική ενότητα εντός της πΓΔΜ.

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες του νοτιοσλαβικού κράτους δεν πρέπει να επιτρέψουν επανάληψη του 2001».
--




               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr