Τουρκία: Επιτυχία διαφαίνεται για το κουρδικό κόμμα- εκλέγει πάνω από 70 βουλευτές




Οι Κούρδοι πανηγυρίζουν ακούγοντας τα πρώτα αποτελέσματα

Ιούνιος 7, 2015.

Το «Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών» (HDP) διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και τώρα φαίνεται βέβαιο ότι θα εισέλθει άνετα στο Κοινοβούλιο με πάνω από 70 βουλευτές, περνώντας το εκλογικό όριο του 10 τοις εκατό.


Η ευρεία καμπάνια του με τις φιλελεύθερες αξίες σε συνδυασμό με τους ψηφοφόρους του, κάνουν το HDP να περάσει το κατώφλι της τουρκικής βουλής καταφέρνοντας ένα σοβαρό πλήγμα για το κυβερνών  Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η επιτυχία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP διαφαίνεται  από τις ψήφους στη δυτική Τουρκία, που χιλιάδες ψηφοφόροι το προτίμησαν.

Με 5,04 τοις εκατό των καταμετρημένων ψήφων στην Προύσα, το HDP κατάφερε για πρώτη φορά να εκλέξει έναν αντιπρόσωπο, ενώ στο προπύργιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) τη Σμύρνη, το φιλοκουρδικό κόμμα εκλέγει δύο υποψηφίους, ενώ ένας άλλος αντιπρόσωπος εκλέγεται στην τουριστική πόλη της Αττάλειας.

Οι ισχυρές επιδόσεις του φιλοκουρδικού κόμματος- HDP, και η τρέχουσα προβολή των αποτελεσμάτων έχουν καταστήσει το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP, να μην μπορέσει, ως φαίνεται μέχρι τώρα, να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση, γράφει η ‘Μπουγκούν Γκατεζί’.


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr