Πρωτοβουλία για την καταγραφή της αλβανικής μειονότητας στη Σερβία




Φωτό από το 2011 στο Πρέσεβο, οι Αλβανοί φέρουν πλακάτ «Δεν θέλουμε απογραφή»,

«θέλουμε ελευθερία»


Ιούνιος 14, 2015.

Βελιγράδι.

Εκπρόσωποι της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Σερβία, μαζί με εκπροσώπους της πρεσβείας των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Βελιγράδι, ανέλαβαν την πρωτοβουλία της απογραφής του αλβανικού στοιχείου  στην Κοιλάδα του Πρέσεβο- νότια Σερβία.


Σύμφωνα με αυτούς, αποτελεί αναγκαιότητα διότι οι Αλβανοί  είχαν κάνει μποϊκοτάζ κατά τη διάρκεια της απογραφής του 2011 και οι Αλβανοί βουλευτές στο σερβικό κοινοβούλιο λένε ότι είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προς το παρόν μελετούνται τα στοιχεία σχεδιασμού  και κριτηρίων της απογραφής.

Η διαφωνία των Αλβανών κατά την απογραφή του 2011, ήταν ότι στην απογραφή έπρεπε να απογραφούν ως κάτοικοι της Κοιλάδας και οι μετανάστες και εκείνοι που εργάζονταν προσωρινά στο εξωτερικό, και όχι μόνο οι ευρισκόμενοι στους τρεις αλβανικούς δήμους της Κοιλάδας, μια διαφωνία που προέκυπτε από τη σχετική σερβική νομοθεσία.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ