Οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες έληξαν χωρίς εμφανές αποτέλεσμα




Ιούνιος 4, 2015.

Interfax ru.

Οι συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες απέτυχαν να ξεπεράσουν τις διαφορές, σχετικά με το σχέδιο μεταρρύθμισης, που πρέπει η Αθήνα να εφαρμόσει για την παροχή οικονομικής βοήθειας.


Την Πέμπτη το πρωί, ο Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατάφεραν να προχωρήσουν στο θέμα του επιπέδου-στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού της Ελλάδας, ωστόσο, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία.

Σύμφωνα με τους όρους του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ το 2015, αλλά η νέα κυβέρνηση επιμένει σε ένα επίπεδο κάτω του 1%.

Εάν το ζήτημα των θέσεων των πλευρών ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα, θα μπορύσε να ανοίξει ο δρόμος σε μια κοινή συμφωνία.

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση, ακόμη, δεν επιθυμεί να μειώσει τις κοινωνικές παροχές και να αυξήσει τους φόρους.

«Οι πιο ρεαλιστικές προτάσεις είναι αυτές που υπέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Τσίπρας στους δημοσιογράφους, όπως σημειώνει και το Bloomberg. Οι προτάσεις αυτές δεν προβλέπουν περικοπές στις κοινωνικές παροχές και αύξηση στους φόρους.

Σε δήλωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε μετά τις συνομιλίες ότι τα συμβαλλόμενα μέρη «έχουν σημειώσει πρόοδο στην κατανόηση των θέσεων του άλλου» και συνεχίζουν «να εργάζονται εντατικά».

Την Παρασκευή, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην επόμενη πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και ο Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα προορίζεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Μην ανησυχείτε», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr