Η Βρετανία θα παραχωρήσει στρατηγικές βάσεις σε επανένωση της Κύπρου




http://www.echedoros-a.gr


Ιούλιος 18, 2015.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει στην ενωμένη Κύπρο μεγάλα τμήματα της επικράτειάς των βάσεων της στο νησί, εφόσον επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Philip Hammond,  μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη στη Λευκωσία.


«Έχουμε δηλώνει σαφώς, ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η Βρετανία είναι έτοιμη να παράσχει ένα σημαντικό τμήμα του εδάφους των βάσεων της στο νησί της Κύπρου», είπε ο Hammond, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ‘Χουριέτ’.

Η Βρετανία έχει δύο στρατηγικές σημαντικές βάσεις στο νησί. Μία από αυτές στο Ακρωτήρι, ο βρετανικός στρατός έχει μονάδα παρακολούθησης της Μέσης Ανατολής και μέσω αυτής παρακολουθεί, συν τοις άλλοις, τις κινήσεις της τρομοκρατικής ομάδας του ‘ισλαμικού κράτους’.

«Η πρόταση παραμένει σε ισχύ και ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα αποφέρει οικονομικά οφέλη και θα τονώσει, μελλοντικά,  την οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Hammond.

Την Πέμπτη στη Λευκωσία ήρθε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jean-Claude Juncker, ο οποίος δήλωσε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού.

Σύμφωνα με τον Juncker δίνεται μια μοναδική ευκαιρία στους ηγέτες της τουρκικής και της ελληνικής κοινότητας να πετύχουν μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου και πρόσθεσε ότι η επόμενη γενιά που θα προκύψει δεν θα έχει την ευκαιρία αυτή για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ