Η Μέρκελ αγνόησε τα Σκόπια στην επίσκεψή της στα Δυτικά Βαλκάνια



http://www.echedoros-a.gr

Ιούλιος 9, 2015.

Το γεγονός ότι τα Σκόπια δεν αποτέλεσαν μέρος της βαλκανικής επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα διπλωματικό χαστούκι στη σημερινή κυβέρνηση της πΓΔΜ, γράφει η αλβανική εφημερίδα Σέκουλι.



Μέσα σε μια πρωτοφανή κρίση και με τις συνεχείς προειδοποιήσεις για επιστροφή τις δημοκρατικές διαδικασίες, με προβλήματα στη δικαιοσύνη, στην άθλια κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, η απόφαση της Καγκελαρίου, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι κάτι παραπάνω από μια εμφανή δυσαρέσκεια, αλλά συγχρόνως και μια ανησυχητική εξέλιξη, σημειώνει το δημοσίευμα επικαλούμενο τη γερμανική εκπομπή «Deutsche Welle» στην αλβανική γλώσσα.


«Το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ,απέφυγε να επισκεφθεί τα Σκόπια στην περιοδεία της στα Βαλκάνια, αποτελεί ένα κακό σημάδι για τη χώρα», είπε στην DW, η Μαλίνκα Ριστέφσκα Γιορντάνοβα, διευθύντρια του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική.


Το πρόγραμμα των επισκέψεών της δεν ήταν τυχαίο, αυτό δίνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Η αγνόηση ή καλύτερα η εσκεμμένη αγνόηση, είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στην πΓΔΜ τώρα, ειδικά όταν προέρχεται  από ένα από τα πιο ισχυρά κράτη της ΕΕ, αυτή τη στιγμή.


Αυτό το μήνυμα πρέπει να διαβαστεί σε συνδυασμό με την επιμονή της Γερμανίας κατά το τελευταίο συμβούλιο της ΕΕ, ότι τα Σκόπια απομακρύνονται από την «ευρωπαϊκή προοπτική».


Μετά από την εξέλιξη είναι πολύ δύσκολο η πΓΔΜ να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό κλίμα για να εξευμενίσει τη Γερμανία, η οποία, ούτως ή άλλως,  επιδιώκει να συμπεριλάβει τη χώρα αυτήν στην ΕΕ.


Για ορισμένους ειδικούς- συνεχίζει το αλβανικό δημοσίευμα- το γεγονός ότι η Μέρκελ επισκέπτεται τα Τίρανα, το Βελιγράδι και σήμερα το Σαράγεβο, αλλά όχι τα Σκόπια,  στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την τρέχουσα δομή της εξουσίας στα Σκόπια.


«Είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τις πολιτικές δομές της πΓΔΜ, ειδικά στους ηγήτορες, στις πολιτικές που ακολουθούν καθώς επιδεινώνουν  τη δημοκρατική διαδικασία στη χώρα, με την υφιστάμενη ανελευθερία στα μέσα ενημέρωσης και η απουσία της ανεξαρτησίας στη δικαιοσύνη. Οι θεσμοί στη χώρα διοικούνται και ελέγχονται άμεσα από την κυβέρνηση. Η Μέρκελ δίνει ένα διπλωματικό χαστούκι στην σημερινή κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και του Αλί Αχμέτι», σχολιάζει το Γκόραν Ραφαηλόφσκι, καθηγητής Πανεπιστημίου  και πρώην πρέσβης της πΓΔΜ στο Βερολίνο.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ