Οι Κούρδοι του PKK δεν υποστηρίζουν ούτε τον Ερντογάν, ούτε τους πραξικοπηματίες




Ιούλιος 16, 2016.

Ντιγιαρμπακίρ.


Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο είναι παράνομο στην Τουρκία, δεν υποστηρίζει ούτε την τουρκική κυβέρνηση , ούτε τους συμμετέχοντες στην απόπειρα πραξικοπήματος, ανέφερε με ανακοίνωσή του το Σάββατο.




Αργά την Παρασκευή, οι τουρκικές αρχές, δήλωσαν ότι απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος πραγματοποιείται στη χώρα. Ο πρόεδρος της Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τους Τούρκους πολίτες να βγουν στους δρόμους, δηλώνοντας ότι η απόπειρα πραξικοπήματος πραγματοποιήθηκε από μια μικρή ομάδα στο στρατό.



«Οι Κούρδοι δεν λαμβάνουν μέρος στη σύγκρουση… Δεν υποστηρίζουμε καμία πλευρά που είναι του συστήματος και δεν προβλέπεται χώρος για τον κουρδικό λαό και για την  δημοκρατία», αναφέρει η ανακοίνωση του PKK».



Η απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος φέρεται να έχει κατασταλεί από νωρίς το Σάββατο και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι όλοι οι υποστηρικτές του πραξικοπήματος έχουν εντοπισθεί και έχουν συλληφθεί και η χώρα επιστρέφει στην κανονική ζωή. Πάνω από 180 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.470 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ενώ σχεδόν 3.000 άνθρωποι ήδη κρατούνται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.



Η δήλωση του PKK αναφέρει ότι «σε αυτήν την κατάσταση  έχει φέρει τη χώρα η κυβέρνηση του AKP, που έχει μετατραπεί σε μια κυβέρνηση εχθρική στον κουρδικό λαό και των δημοκρατικών δυνάμεων. Με το μονιστικό και ηγεμονικό χαρακτήρα της έχει φέρει την Τουρκία στο χάος και στη σύγκρουση. 


Με τον πόλεμο εναντίον του κουρδικού λαού και των δυνάμεων της δημοκρατίας, έχει φέρει την Τουρκία σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου. Η τελευταία απόπειρα πραξικοπήματος δείχνει ότι η Τουρκία πρέπει να απαλλαγεί από τη φασιστική κυβέρνηση του AKP και να έρθει μια δημοκρατική κυβέρνηση. Οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν επιτακτική ανάγκη για την Τουρκία να εκδημοκρατισθεί και να απαλλαγεί από την μονιστική ,ηγεμονική και φασιστική κυβέρνηση».



«Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνάμεις της δημοκρατίας, θα πρέπει να σταθούν ενάντια στην νομιμοποίηση των πολιτικών της φασιστικής κυβέρνησης του AKP με το πρόσχημα της δημοκρατίας, και να δημιουργηθεί μια δημοκρατική συμμαχία για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος καθιστά αναγκαίο για εμάς να μην επιβραδύνουμε την πάλη ενάντια στο φασισμό του AKP, αλλά να την ενισχύσουμε, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο χάος και στις συγκρούσεις στην Τουρκία να έρθουν σε ένα τέλος και μια νέα δημοκρατική Τουρκία να αναδυθεί», αναφέρει η δήλωση των Κούρδων.



Το PKK πήρε τα όπλα το 1984 εναντίον του τουρκικού κράτους, το οποίο εξακολουθεί να αρνείται συνταγματικά την ύπαρξη των Κούρδων, για να πιέσει σε μια μεγαλύτερη αυτονομία για την κουρδική μειονότητα που αποτελείται περίπου από 22,5 εκατομμύρια στον συνολικό πληθυσμό των 78 εκατομμυρίων πολιτών της χώρας, γράφει η ekurd Daily.



--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr