Die Zeit: Δεν φταίει η Ελλάδα για την κατάσταση των προσφύγων




Σεπτέμβριος 28, 2016.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο νησί της Λέσβου δεν οφείλεται στην ελληνική αποτυχία. Πολλές χώρες της ΕΕ, εξακολουθούν να αρνούνται σε μεγάλο βαθμό  την υπόσχεση για στήριξη, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.




Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι ένας «μεγάλος αριθμός» προσφύγων θα μετεγκατασταθεί στην ηπειρωτική χώρα. Η πρόθεση ακολουθείται από τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες, σε αντίθεση με τη συμφωνία ΕΕ και της Τουρκίας, η οποία προβλέπει ότι οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου πρέπει να εξετάζονται άμεσα στα νησιά. 



Υπονομεύουν  οι ελληνικές αρχές αυτή τη συμφωνία; Έχουν αποτύχει;



Μια ματιά στα νέα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ότι η Ελλάδα αντιδρά με την τοποθέτηση αυτή γιατί είναι μη βιώσιμη η  υπάρχουσα κατάσταση του προσφυγικού φορτίου στα νησιά.


Αυτό κλιμακώθηκε πρόσφατα στο στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου. Και εν μέρει προκλήθηκε, τουλάχιστον, από την αδράνεια των πολλών κρατών μελών της ΕΕ.



Το πλαίσιο δεν ακούγεται σαν κακό:  Η Έκθεση της Επιτροπής από τις 15 Ιουνίου συνολικά έφθασαν στα Ελληνικά Νησιά 9250 μετανάστες- κατά μέσο όρο 81 άτομα την ημέρα.



Σε σύγκριση με πέρυσι ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά: από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 υπήρχε ένας ημερήσιος μέσο όρος περίπου 2.900 μετανάστες από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.



Ωστόσο, οι άνθρωποι αναγκάζονται να παραμείνουν στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το 2015,  και στις περισσότερες περιπτώσεις διαμένουν εδώ στα νησιά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα νησιά υπάρχουν 13.600 από το σύνολο των 60.500 μεταναστών στη χώρα.



Η Ελλάδα, ξαφνικά, από την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και το κλείσιμο της βαλκανικής οδού,  δεν είναι πλέον μια χώρα διέλευσης, αλλά κυρίως (δεν είναι) υπεύθυνη για την υλοποίηση ενός σημαντικού μέρους των υποχρεώσεων της συμφωνίας της ΕΕ.



Όλα αυτά δεν προέκυψαν εν μία νυκτί. Οι άλλες χώρες της ΕΕ υποσχέθηκαν  απόσπαση υπαλλήλων και εμπειρογνωμόνων για την υποστήριξη της  και αυτή είναι ζωτικής σημασίας.



Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ΕΕ υποσχέθηκε 100 εμπειρογνώμονες να βοηθήσουν το έργο  των ελληνικών αρχών για τις διευθετήσεις ασύλου και σε όλα τα στρατόπεδα προσφύγων υπάρχουν μόνο 41. Η ΕΕ υποσχέθηκε αποστολή μεταφραστών που δεν πήγαν και ο αριθμός των μελών της αποστολής της Frontex δεν είναι ικανοποιητικός.



«Τα κράτη μέλη πρέπει να αυξήσουν επειγόντως την υποστήριξή τους για την Ελλάδα», καλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Επιπλέον, η υπόσχεση για επανεγκατάσταση των προσφύγων εξακολουθεί να μην λειτουργεί.
Η συμφωνία προβλέπει ότι τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και εντός της περιοχής των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν  θα μειώσουν τον συνολικό αριθμό των 63.302 που βρίσκονται στην Ελλάδα.



Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.Μόνο 4.410 πρόσφυγες έχουν ληφθεί από άλλα κράτη. Μια ματιά στα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν όλα τα κράτη μέλη δεν πληρούν τις υποχρεώσεις τους, όπως  η Πολωνία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr