“Παράγοντας αποσταθεροποίησης είναι ο Γκιόργκε Ιβάνοφ”




Μάρτιος 8, 2017. 17:47

Σκόπια.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, καθορίσθηκε στις Βρυξέλλες ως παράγοντας αποσταθεροποίησης της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, είπε ο πρώην πρέσβης στο ΝΑΤΟ, μέλος του SDSM,  καθηγητής Νάνο Ρούζιν, μετά την επιστολή που έστειλε ο Ιβάνοφ σε ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Τουρκία, σε μια προσπάθειά του να απορριφθεί η πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων στη χώρα.




Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες ο Ιβάνοφ δήλωσε ότι δεν θα χορηγήσει εντολή  για το σχηματισμό κυβέρνησης και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.



Η πολιτική κρίση στα Σκόπια υπερβαίνει κατά πολύ τα σύνορα της χώρας και γίνεται μια κρίση ασφάλειας. Είναι κατανοητό ότι η διεθνής κοινότητα αντέδρασε με έναν τρόπο που μπορεί να συγκριθεί με την αντίδραση του 2001.


"Η κρίση δημιουργήθηκε από τους πολιτικούς και την κλίκα που  βρίσκεται στην ηγετική ομάδα του VMRO-DPMNE περιθωριοποιώντας  τη χώρα από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να καλύψουν τα εγκλήματα και τις πλαστογραφίες που αποτελούν αντικείμενο του Ειδικού Εισαγγελέα. Η συνολική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μπορεί να εστιασθεί σε έναν παρανομαστή- το Ιβάνοφ», είπε ο Νάνο Ρούζιν στο σκοπιανό ‘PlusInfo’.



Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών,  το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ, την ΕΕ  και με εξαίρεση τη Σερβία και τη Ρωσία, απαιτεί από τον επικεφαλής του κράτους την τήρηση του Συντάγματος και τη δημοκρατική διαδικασία.


«Αυτό που χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις όλων των εκπροσώπων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου είναι η έκκληση για την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας ο πρόεδρος να «υποκύψει» στη βούληση της πλειοψηφίας που εκφράζεται από τους 67 βουλευτές του Κοινοβουλίου των 120 εδρών και να αναθέσει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε ο πρώην πρέσβης Ντένκο Μαλέσκι.


Σύμφωνα με τον Ρούζιν, η πολιτική ελίτ που βρίσκεται στην ηγεσία του VMRO-DPMNE δεν γνωρίζει επαρκώς τη δύναμη που κατέχουν τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και οι Βρυξέλλες, ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσω κυρώσεων, μαύρης λίστας, και μέσω οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών μηχανισμών.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr