Βουλγαρία: Οι αρχαιοκάπηλοι έχουν ‘χαρτογραφήσει’ όλη τη χώρα…



Αρχαιοκάπηλοι σε ...δράση

Σεπτέμβριος 10, 2017. 23:22


«Οι κυνηγοί αρχαίων θησαυρών έχουν ανακαλύψει 400 χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα που επισημαίνει ότι  ‘η δραστηριότητα αυτή ανθεί κυρίως σε περιοχές που είναι φτωχές και οι κάτοικοι ασχολούνται με το κυνήγι των θησαυρών, πουλώντας  τα ευρήματά τους σε ευρωπαϊκές χώρες».



Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών, τα τελευταία 40 χρόνια έχουν εξαχθεί αμέτρητα  αρχαιολογικά ευρήματα από τη Βουλγαρία. Μόνο τα εγγεγραμμένα περιστατικά για φέτος ανέρχονται σε περίπου 100.


«Έχει καταστεί σαφές ότι αυτό το είδος του εγκλήματος, της παράνομης ανασκαφής και πώλησης πολιτιστικών και ιστορικών ευρημάτων, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και οι χειρότερες πληγείσες περιοχές της χώρας, είναι οι φτωχότερες, που κατά ειρωνεία της τύχης, έχουν τα πλουσιότερα αρχαιολογικά ευρήματα», γράφει το δημοσίευμα.


«Υπάρχουν πολλές αρχαίες ρωμαϊκές πόλεις και νεκροπόλεις που βρίσκονται στις αδύναμες οικονομικά περιοχές της χώρας, όπου η ανεργία είναι πολύ υψηλή και ο άνεργος πληθυσμός χρησιμοποιεί τους αρχαιολογικούς χώρους ως τρόπο για απόκτηση κεφαλαίων, δυστυχώς, με αυτήν την εγκληματική πρακτική», αναφέρει η ανακοίνωση  του υπουργείου Εσωτερικών.

(monitor.bg)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr