Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

‘Βρώμικα παιχνίδια στη Ράκκα’- Μυστικό σχέδιο των Κούρδων

«Ο ανταποκριτής του BBC Κουέντιν Σόμμερβιλ, στη διάρκεια συνέντευξης με τους οδηγούς των φορτηγών στο κομβόι που μετέφερε μαχητές του ISIS έξω από τη Ράκκα»


Νοέμβριος 14, 2017. 21:57

Ειδική έρευνα του BBC αποκάλυψε  ότι 250 τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους εκκένωσαν με ασφάλεια την Ράκκα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης από τις  Συριακές  Δημοκρατικές  Δυνάμεις (ΣΔΔ), οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ανταποκριτές του BBC, Κουέντιν Σόμμερβιλ και Ρίαμ Νταλάτι, ανέφεραν ότι τον περασμένο μήνα το YPG,  κύριο ένοπλο σώμα του  ΣΔΔ,  όταν κατέλαβε τη Ράκκα από το ‘ισλαμικό κράτος’, άφησε χιλιάδες εγκλωβισμένους να εγκαταλείψουν την πόλη και μεταξύ αυτών ήταν μαχητές του ISIS.


Μεταξύ των τζιχαντιστών που την εγκατέλειψαν υπήρχε ένας  μεγάλος αριθμός ξένων μαχητών καθώς και ορισμένοι επικεφαλής  της οργάνωσης.


Ενώ άλλοι μαχητές, που εγκατέλειψαν τη Ράκκα, διασκορπίσθηκαν στη Συρία, οι περισσότεροι πήγαν στην Τουρκία.


Οι 250 τζιχαντιστές που εγκατέλειψαν τη Ράκκα, ήταν μεταξύ των 4 χιλιάδων που έφυγαν από την πόλη σχηματίζοντας ένα κομβόι αυτοκινήτων πριν η Ράκκα καταληφθεί από τους μαχητές του ΣΔΔ.
Πολλοί ξένοι τζιχαντιστές εγκατέλειψαν τη Ράκκα με 10 φορτηγά φορτωμένα με όπλα και πυρομαχικά.


Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει τις μαρτυρίες του οδηγού φορτηγού Αμπού Φεβζί και των συναδέλφων του . Σύμφωνα με αυτόν  στις 12 Οκτωβρίου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις άφησαν τους τζιχαντιστές να φύγουν με ασφάλεια από τη Ράκκα, κατευθυνόμενοι προς την πόλη Τάμπκα, κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη.


Αποδείχθηκε τελικά ότι  τα φορτηγά που χρησιμοποίησαν οι τζιχαντιστές δεν μετέφεραν οικογένειες  όπως είχαν δηλώσει,  αλλά τόνους όπλων και  πυρομαχικών.


Ο οδηγός  Αμπού Φεβζί και οι συνάδελφοί του παραδέχθηκαν  ότι για την εργασία τους αυτή είχαν την υπόσχεση ότι θα πληρωθούν με χιλιάδες δολάρια.


Για τη συμφωνία αυτή των Κούρδων  δεν είχαν ενημερωθεί ούτε ο αμερικανικός συνασπισμός ούτε ο βρετανικός.


Αυτό το «βρώμικο και κρυμμένο μυστικό» της Ράκκα επέτρεψε  εκατοντάδες μαχητές να διασκορπισθούν στη Συρία και πέρα από τα σύνορά της, προσθέτοντας ακόμη μια απειλή για τον έξω από τη Συρία,  κόσμο.

 Οι πληροφορίες του BBC αναφέρουν ότι  η συμφωνία αυτή μεταξύ των ΣΔΔ και των τζιχαντιστών έχει επιβεβαιωθεί.


(Στοιχεία από bbc.com/turkce)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου