Πανεπιστημιακός Σκοπίων: Την ευθύνη για το όνομα θα φέρει η κυβέρνηση…



«Φρετσκόσκι: Η κυβέρνηση θα φέρει την ευθύνη για το όνομα»


Ιανουάριος 28, 2018. 17:06


Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Λιούμπομιρ Φρετσκόσκι, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Σλόμποντνα  Ευρώπα,  αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει στα Σκόπια εθνική συναίνεση στη διαφωνία του ονόματος.
Για την επίλυση, η πολιτική ελίτ θα είναι υπεύθυνη, έτσι γίνεται πάντοτε σε κάθε κοινωνία, τόνισε ο Φρετσκόσκι.



Ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός ότι για το όνομα θα υπάρξει, επίσης,  πολιτική εκμετάλλευση.

«Δεν θα υπάρξει συναίνεση για το όνομα. Η πολιτική επιθυμία για συναίνεση είναι κατανοητή, κάθε πολιτικός επιθυμεί για τέτοια θέματα και προσπαθεί να τα προωθήσει. Η λύση θα είναι  βιώσιμη, αν δεν εμπλέκεται η εθνική αξιοπρέπεια και η ταυτότητα. Η πολιτική ελίτ  που διεκπεραιώσει το θέμα θα πάντοτε υπεύθυνη, έτσι γίνεται σε κάθε κοινωνία σε τέτοια βασικά θέματα».


 Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του:


«Πιστεύω ότι το θέμα θα απορροφηθεί (θα χωνευθεί), νομίζω ότι μετά από έναν μήνα ή δύο, το ζήτημα θα σταματήσει να απασχολεί (την κοινή γνώμη) και δεν θα υπάρχει πλέον ως πρόβλημα. Έτσι γίνονται με όλα τα προβλήματα και περιμένουμε ότι η λύση θα αφορά την ταυτότητα, τη γλώσσα και το όνομα. Και να πω την αλήθεια δεν βλέπω κάποιο λόγο για δημοψήφισμα», είπε ο Φρετσκόσκι.


Σύμφωνα με τον ίδιο οι πολίτες θα μπορούσαν να πουν ‘ναι’ σε ένα δημοψήφισμα.


(Στοιχεία από makfax.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr