Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018

Οι Σκοπιανοί τίμησαν την επέτειο γέννησης του Βούλγαρου Γκότσε Ντέλτσεφ
 Η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων καταθέτει στεφάνι  στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ


Φεβρουάριος 4, 2018. 19:13

Στα Σκόπια σήμερα τίμησαν την επέτειο των 146 χρόνων από τη γέννηση του (Βούλγαρου) επαναστάτη και οραματιστή (της Μακεδονίας στη Βουλγαρία), Γκότσε Ντέλτσεφ.

Οι Βούλγαροι στην περιφέρεια του Μπλαγκόεβγκραντ έχουν ονομάσει ως  "Γκότσε Ντέλτσεφ"  δήμο της περιοχής, τιμώντας τον Βούλγαρο επαναστάτη.


Οι Σλάβοι των Σκοπίων, οι οποίοι, από την άλλη,  τον θεωρούν οραματιστή ενός κράτους με το όνομα «Μακεδονία» τον τίμησαν σήμερα.

«Εκατόν σαράντα έξι χρόνια από τη γέννηση του Γκότσε Ντέλτσεφ»
Έτσι, «αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, με επικεφαλής την υπουργό Άμυνας, Ραντμίλια Σεκερίνσκα, τον υπουργό Πολιτισμού, Βλαντίμιρ Λαζόφσκι και τον υφυπουργό της Κοινωνίας, Πληροφορίας και Διοίκηση Αλεξάνταρ Μπαϊντέφσκι, κατέθεσαν στεφάνια στο τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ στη εκκλησία ‘Αγ. Σπας’.


Ο βουλγαρικής καταγωγής Γκότσε  Ντέλτσεφ,  υπήρξε σημαντικό επαναστατικό πρόσωπο του βουλγαρικού κράτους,  στην τότε τουρκοκρατούμενη Μακεδονία.


Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1872 στο τότε οθωμανικό  Κιλκίς και σπούδασε σε Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης και στη στρατιωτική ακαδημία της Σόφιας. Ήταν μέλος της «ТМОРО» [Тајна македонско - одринска револуционерна организација- Μυστικός  Μακεδονικός – Αδριανουπολιτικός  Επαναστατικός Οργανισμός] που δημιουργήθηκε από τις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες της εποχής για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τη Μακεδονίας και την κατοπινή ενσωμάτωσή της στη Βουλγαρία, όπως έγινε με την Ανατολική Ρωμυλία.


Συμμετείχε στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης του VMRO (1896) και μέχρι το 1901 ήταν εκπρόσωπος του VMRO στη Σόφια. Στις 4 Μαΐου του 1903 σκοτώθηκε από τον τουρκικό στρατό στο χωριό Μπάνιτσα.


Η σαρκοφάγος με τα λείψανα του Ντέλτσεφ μεταφέρθηκαν το 1946 από τη Σόφια στην αυλή του ναού «Αγ.Σπας» [Αγ. Αναλήψεως του Σωτήρος] στα Σκόπια, ως μια συμβολική πράξη για την ίδρυση της "Μακεδονικής Δημοκρατίας".


(Στοιχεία από sitel.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: