Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε τα τουρκικά σήριαλ «κόβοντας τα Οθωμανικά όνειρα της Τουρκίας»



«Η σαουδική τηλεοπτική εταιρεία MBC απαγόρευσε τις τουρκικές σειρές κόβοντας τα ‘νέο-οθωμανικά’ όνειρα της Τουρκίας»


Μάρτιος 21, 2018. 21:34


Η απόφαση της μεγαλύτερης τηλεοπτικής εταιρείας MBC της Σαουδικής Αραβίας να αναστείλει τη μετάδοση όλων των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών στα κανάλια έχει σκοπό «να ματαιώσει τους πρωταρχικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας».



Το Κέντρο Τηλεόρασης της Μέσης Ανατολής (MBC) ανακοίνωσε αυτό το μήνα την απόφασή του να κατεβάσει όλες τις τουρκικές σαπουνόπερες από την αέρα.


Αυτή η απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά προϊόντα εξαγωγής της Τουρκίας με ετήσιο εισόδημα περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με την ‘Arab Weekly’.


Σύμφωνα με τον συντάκτη, Σαμί Μουμπάγεντ, η απόφαση ‘είναι κυρίως μια πολιτική κίνηση’ το αποτέλεσμα της οποίας  είναι πέρα από την οικονομία γιατί στοχεύει να βλάψει την κυβέρνηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)που επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της Τουρκίας στα αραβικά κράτη, που παλαιότερα θεωρούνταν οθωμανικά εδάφη. Αυτό το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής (της Τουρκίας) είναι γνωστό ως «Νέο-Οθωμανισμός».


«Η Τουρκία υπό τη διακυβέρνηση του AKP έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με τις γειτονικές αραβικές χώρες, προσφέροντας τους ανθρώπους της  για μια θετική αλλαγή της έννοιας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  μετά από δεκαετίες αντι-οθωμανικής προπαγάνδας  στα αραβικά ΜΜΕ και κυβερνητικών προγραμμάτων εκπαίδευσης», είπε.


Οι εξαγωγές των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών, μεταφράζονται στα αραβικά, και είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε αυτές τις χώρες, συμβάλλοντας στην πολιτική διακριτικά, αλλάζοντας την αντίληψη της ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα μάτια του αραβικού λαού, αλλά και βοήθησε να προσελκύσεις (στην Τουρκία) μεγάλο αριθμό τουριστών από τις αραβικές χώρες.


(Στοιχεία thearabweekly.com, mk-turkey.ru)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr