Καταδίκη Σκοπίων- Το Στρασβούργο αποφάσισε υπέρ της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας


Απρίλιος 24, 2018. 19:56

Το Μεγάλο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, τον Απρίλιο του 2018 απέρριψε την προσφυγή της κυβέρνησης της πΓΔΜ με την οποία η προηγούμενη ετυμηγορία  για την αναγνώριση και καταγραφή της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας κατέστη αμετάκλητη, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας.



Τον Νοέμβριο του 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ, μη καταχωρώντας την κανονικότητα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, παραβίασε το άρθρο 11  και το άρθρο 9, δηλαδή, παραβίασε την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, η οποία υποχρεώθηκε να τη σέβεται σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οποία έχει υπογράψει.


Τον Φεβρουάριο του 2018, η κυβέρνηση της πΓΔΜ προσέφυγε στο Μεγάλο Συμβούλιο του προαναφερθέντος δικαστηρίου για την εκδοθείσα απόφαση.


Σύμφωνα με την απόφαση για την έφεση, η πΓΔΜ θα πρέπει να καταχωρίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αχρίδας, στην οποία προκαθήμενος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης- Γιοβάν (Βρανισκόφσκι), ως επίσημη εκκλησιαστική κοινότητα της χώρας.


(Στοιχεία από press24.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr