Ζόραν Ζάεφ: «επικεντρωνόμαστε στη λύση του ονόματος, όχι στις προθεσμίες»



Απρίλιος 22, 2018. 19:20

Σκόπια.

«Το επίκεντρο είναι η επίλυση του ονόματος, όχι οι προθεσμίες. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να βρούμε μια λύση. Μπαίνουμε στην ουσία, στις πιο λεπτές πτυχές, όπου πρέπει να είμαστε δημιουργικοί για να προστατεύσουμε και τις δύο πλευρές», δήλωσε  σήμερα (χθες) ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.



Ερωτηθείς κατά τη συνέντευξη Τύπου στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν συνεχισθούν οι συνομιλίες με θετικό πνεύμα, θα βρεθεί λύση.


«Νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να βρούμε μια λύση, όπου όλοι οι συμμετέχοντες στο κράτος, θα στέκονται πίσω από κάτι που είναι σύμφωνο με τη διατήρηση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητάς μας,  φροντίζοντας και την  αξιοπρέπεια  της ελληνικής πλευράς», είπε ο Ζάεφ, 
 προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να επιλύσει η διαδικασία, κατά κύριο λόγο, με σκοπό την επίτευξη της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα θα έχει αυτομάτως πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, γιατί η  λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα ξεκινήσει τη διαδικασία της κύρωσης της σύμβασης για την πλήρη ένταξη.


 «Έχουμε μία υπό όρους αυτόματη πρόσκληση. Δεν χρειαζόμαστε  τη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ για αν αποφασίσει κανείς για την πρόσκληση της χώρας μας. Έτσι εάν στις 7 Μαΐου ληφθεί μια απόφαση, θα ανακοινωθεί στις 8 Μαΐου, η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργ και θα αρχίσει η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας για την πλήρη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».


Για αυτό η επικέντρωση στη λύση είναι μεγαλύτερη από τις προθεσμίες, πρόσθεσε ο Ζάεφ.
Ελπίζει να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπως τόνισε, αν και εξακολουθεί να παραμένει περίπου ένα 10% για επίλυση.


«Οι υπουργοί είναι εκείνοι που εισέρχονται σε όλες τις λεπτομέρειες και αν έρθουμε σε αυτό το ενδεχόμενο, σίγουρα θα συναντηθούμε. Πιστεύω ότι κάθε συνεδρίαση είναι χρήσιμη και μπορεί να σημαίνει ένα βήμα προς την τελική λύση. Είναι πολύ σημαντικό να το κατανοήσουν και οι δύο πλευρές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.


(Στοιχεία από civilmedia.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr