Βουλγαρία: Βουλευτές προτείνουν πρόστιμα σε βουλευτές που χρησιμοποιούν ξένες λέξεις



«Μηνύματα από τη Διοίκηση μόνο στη βουλγαρική γλώσσα»

Μάιος 27, 2018. 10:03


Για την προστασία της βουλγαρικής γλώσσας από τις απειλές που παρατηρούνται στα ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά μέσα, ο συνασπισμός των Ενωμένων Πατριωτών, που συμμετέχει στην κυβέρνηση με το κόμμα του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, έχει εκπονήσει ένα νομοσχέδιο.



Οι Ενωμένοι Πατριώτες προτείνουν να γίνει  ρύθμιση για τη χρήση της βουλγαρικής γλώσσας στον εικονικό χώρο για τη χρήση του κυριλλικού αλφαβήτου και αυτό μπορεί να γίνει με ηλεκτρονικές υπηρεσίες που μπορούν να θεωρηθούν ως ‘ιδρύματα’ που θα λειτουργούν ως ‘καθηγητές’ και ‘σχολεία’, σύμφωνα με τον βουλευτή Μίλεν Μίχοφ.


Ωστόσο, οι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν ότι λόγω των νέων τεχνολογιών δεν χρειάζεται να ‘μεταφράζεται’ κάθε λέξη.


Πριν από χρόνια γεννήθηκε η ιδέα της μετάφρασης κάθε μουσικού έργου στη βουλγαρική γλώσσα. Για παράδειγμα το «Γέλοου Σαμπμαρίν» των Μπίτλς θα πρέπει αναφέρεται στη Βουλγαρία ως «Κίτρινο Υποβρύχιο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Τώρα, το νομοσχέδιο των ‘Πατριωτών’ προβλέπει πρόστιμα σε βουλευτές που ξεκινούν από 300 λέβα, αν χρησιμοποιούν ξένες λέξεις ή ορολογίες στις δημόσιες εμφανίσεις τους.


Για την τήρηση των κανόνων θα ακολουθήσει ένα συμβούλιο για τη βουλγαρική γλώσσα.


(Στοιχεία από dnes.dir.bg)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr