Βούλγαρος πανεπιστημιακός: Οι «Μακεδόνες» εφευρέθηκαν μετά το 1944, δεν υπάρχει κοινή ιστορία…



Αύγουστος 16, 2018. 17:29

Η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι η εξέγερση του Ίλιντεν είναι ‘μακεδονική’ δεν είναι τυχαία εκτίμηση. Είναι απόρροια της 70χρονης παραποίησης της ιστορίας της Βουλγαρίας, άνευ προηγουμένου.


Επί επτά δεκαετίες έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την εξάλειψη της βουλγαρικής εθνικής συνείδησης και για την επιβολή βίας στη ‘ Βαρντάρσκα Μακεντόνία’, σε πάνω από 2 εκατομμύρια Βουλγάρους. Μια τέτοια παραποίηση δεν υπάρχει παρόμοια  στην ευρωπαϊκή ιστορία…, λέει ο καθηγητής Γιορντάν Βελίτσκοφ σε σημερινή συνέντευξή του στη βουλγαρική ‘Trud’.



«Τι να περιμένουμε από τον Ζόραν Ζάεφ και την πολιτική ηγεσία στα Σκόπια, για τους οποίους ο μακεδονισμός είναι ένα κερδοφόρο κίνητρο για να το θεωρήσουν ως ιδέα της ζωής τους. Στο όνομα αυτού του κινήτρου όχι μόνο παραποιούν την ιστορία αλλά και αλλάζουν την εθνικότητα των προγόνων τους (…)», λέει ο Γιορντάν.


Θα τονίσει ότι οι Βούλγαροι πολιτικοί  πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτό το γεγονός. «Δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί ανθρώπους που έχουν πάει τόσο μακριά, να παραιτηθούν από το δικό τους γένος».


Ο Γιορντάν Βελίτσκοφ που είναι λέκτορας στο διεθνές δίκαιο και διπλωμάτης, υποστηρίζει ότι η Βουλγαρία έκανε ‘ένα σοβαρό λάθος’ όταν συμφώνησε να διαπραγματευθεί την ιστορία με κοινές ημερομηνίες με τους ‘Μακεδόνες’.


«Δεν υπάρχουν κοινές ημερομηνίες και κοινή ιστορία, η ιστορία είναι μία! Μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην περιοχή της ‘Βαρντάρσκας Μακεντόνια’ υπήρχε μόνο μία ιστορία και ήταν βουλγαρική. Όλα τα γεγονότα και τα στοιχεία μιλούν για μία  ιστορία και τον βουλγαρικό χαρακτήρα των πληθυσμών επί 1000 χρόνια».


Ο ίδιος πιστεύει ότι οι διακρατικές συμφωνίες  δεν μπορούν να αντικαταστήσουν  την ιστορία, η οποία είναι σαφής- όσο και τα μαθηματικά.


«Μέχρι το 1944 υπήρχε μια κοινή ιστορία, γιατί μέχρι τότε δεν υπήρχαν ‘Μακεδόνες’», δήλωσε ο Βελίτσκοφ στη συνέντευξή του που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Στα Βαλκάνια θα συνεχίσει να μυρίζει μπαρούτι», όπως σημειώνει η σλαβική των Σκοπίων ‘Ρεπούμπλικα’.


(Στοιχεία από republika.mk)

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr