Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας: Πάσχω από σκλήρυνση κατά πλάκας, μου απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα για εξετάσεις



Αύγουστος 9, 2018. 17:33
Ο επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, Γιοβάν ή Ιωάννης Β΄ (Βρανισκόφσκι),   σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών της πΓΔΜ Όλιβερ Σπασόφσκι, επισημαίνει τις παρατυπίες που έγιναν σε βάρος του καθώς και ότι  υποφέρει από βαριά ασθένεια, ενώ του απαγορεύεται να πάει στο εξωτερικό για θεραπεία.



«Αγαπητέ κ. Σπασόφσκι.

Χωρίς μια μακρά εισαγωγή, που συνηθίζεται όταν απευθύνονται σε εσάς, σας λέω ότι  ελπίζω με την αλλαγή της κυβέρνησης για την εδραίωση μια νέας εποχής, μια εποχής της ανοχής και θρησκευτικής ελευθερίας, χωρίς καμία διάκριση για θρησκευτικούς λόγους, που ξεκίνησε ήδη από το χρόνο που πρόεδρος της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’ ήταν ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι (πρώην πρόεδρος του κόμματός σας), αλλά,  ακόμη αυτή δεν ήρθε.

Στις 9 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, οι συνοριοφύλακες στο συνοριακό σταθμό Μεντζίτλιγια μου κατάσχεσαν το ταξιδιωτικό έγγραφο χωρίς καμία εξήγηση.

……

Γνωρίζετε ότι είμαι ο επικεφαλής μια θρησκευτικής οργάνωσης για την οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’ κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την  διάκρισή της. Δεν το πέτυχαν, επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου,  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρχές ης Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’ με το να μην καταχωρούν την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας,  παραβίασαν το άρθρο 11 και το άρθρο 9 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και διέταξαν την κυβέρνηση να καταβάλει αποζημίωση στη θρησκευτική κοινότητα (βέβαια, ούτε ένα ευρώ δεν καταβλήθηκε  από την κυβέρνηση),  τώρα το υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει με τις ίδιες διακρίσεις.


 Υποφέρω από σκλήρυνση κατά πλάκας


Υποφέρω από σκλήρυνση κατά πλάκας και τον Ιούλιο έπρεπε να κάνω εξετάσεις  στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Βελιγραδίου, όπου αντιμετωπίζεται η θεραπεία. Το ίδιο προβλέπεται για τον μήνα Αύγουστο. Ωστόσο, λόγω έλλειψης ταξιδιωτικού εγγράφου δεν μπορούσα να κάνω αυτές τις εξετάσεις και η κατάσταση της υγείας μου χειροτέρεψε γρήγορα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας τονίζει στην επιστολή του ότι κατέχει και διαβατήριο άλλης χώρας, αλλά δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει εάν δεν αποποιηθεί των δικαιωμάτων του στη χώρα.


Επισημαίνει ακόμη ότι στόχος είναι να γίνει ο ίδιος όμηρος σε μια περίοδο κατά την οποία η Εκκλησία ανακοίνωσε τον εορτασμό του Ιωβηλαίου 1000 ετών από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας και την άφιξη του Πατριάρχη Σερβίας!


Και καταλήγει: 


«Για τις τελευταίες διακρίσεις έχουμε ήδη ενημερώσει τις διπλωματικές αποστολές στην πατρίδα μας και θεωρούμε ότι είναι ειλικρινές να σας ενημερώσουμε ότι στείλαμε το παράπονό μας:


Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας,


Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή της τιμωρίας και 


Στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, 

οι οποίοι όπως γνωρίζετε, δεν είναι αδιάφοροι σε κάθε είδους μισαλλοδοξίας που συμβαίνει στην πατρίδα μας.


Με σεβασμό, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας και Μητροπολίτης Σκοπίων κ.κ. Γιοβάν»


(Στοιχεία από plusinfo.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr