Σερβία: Οι Αλβανοί από την Μέντβετζα δεν θέλουν να ενωθούν με το Κοσσυφοπέδιο



Αύγουστος 27, 2018. 23:10

Ο δήμαρχος της πόλης Μέντβετζα, Νεμπόσια Άρσιτς, δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει από τους εκπροσώπους της αλβανικής κοινότητας στην περιοχή του, να ζητούν να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο, όπως σημειώνει το ραδιόφωνο του Βελιγραδίου ‘b92’.


Επισημαίνει, ακόμη, ότι  η περιοχή δεν ανήκει στην Κοιλάδα του Πρέσεβο και ότι η πλειοψηφία των κατοίκων του δήμου είναι Σέρβοι.


«Δεν υπάρχει εθνική ένταση εδώ. Όχι μόνο στα σερβικά αλλά και στα αλβανικά καφενεία, οι άνθρωποι περνούν τον χρόνο μαζί, γιορτάζουν από κοινού τις θρησκευτικές εορτές… Αυτό είναι ένα παράδειγμα λειτουργίας μιας πολυεθνικής περιοχής», είπε ο Άρσιτς στην «Βέτσερνι Νόβοστι».


Σύμφωνα με τον ίδιο, η οριοθέτηση είναι ένα ζήτημα που αφορά τα υψηλότερα κρατικά θεσμικά όργανα και εκεί πρέπει να συζητηθούν τα δικαιώματα των Αλβανών σε αυτό το μέρος της νότιας Σερβίας.


Σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής του 2011, η Μέντβετζα έχει πληθυσμό 7.742 ατόμων, από τα οποία οι Αλβανοί είναι λίγο πάνω από 500. Επίσης, υπάρχουν  μικρές κοινότητες αθίγγανων και Μαυροβούνιων.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr