Ακαδημία Σκοπίων: Συζήτηση για τη συμφωνία με την Ελλάδα και το δημοψήφισμα



Σεπτέμβριος 11, 2018. 20:16 (Vid)

Σκόπια.

Επιστημονική συζήτηση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκίνησε επίσημα με τη συμμετοχή πολιτικών και ακαδημαϊκών.



Ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ,  δήλωσε ότι η συμφωνία εγγυάται τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, ενώ ανοίγει επίσης το δρόμο για την ένταξη.

«Έχουμε μια κρυστάλλινη και αναμφισβήτητη απόφαση για τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική ταυτότητα. Μακεδόνες, Μακεδόνας,  Μακεδόνισσα, Μακεδονικό/ή. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Μεταφρασμένο χωρίς περιορισμούς σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, και ταυτότητα μακεδονική για συνολική χρήση.


»Η Ελλάδα αναγνωρίζει την ταυτότητά μας. Η γλώσσα μας θα χρησιμοποιείται ελεύθερα οπουδήποτε, στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, σε όλα τα επίσημα ιδρύματα, σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός  ενώπιον των συμμετεχόντων στο πρώτο μέρος της ακρόασης που είχε τίτλο « Το Διεθνές Πολιτικό Πλαίσιο και η Έννοια της Συμφωνίας».


Οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας  απευθύνθηκαν στους ακαδημαϊκούς για τα οφέλη της Συμφωνίας.


Μάλιστα, ο πρέσβης Τζες Μπέιλι (ΗΠΑ) μίλησε για σκληρή διαπραγμάτευση που έφερε μια ρεαλιστική  και με πολλά μελλοντικά οφέλη Συμφωνία.


Είπε ότι άνοιξε ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και «δεν είστε πλέον μόνοι με τους γείτονές σας, αλλά είναι σύμμαχοί σας και έχουν αναλάβει τη δέσμευση για την προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας σας».


«Επομένως πρέπει να αδράξετε την ευκαιρία αυτή αμέσως γιατί γίνεται μια μεγάλη αλλαγή σε αυτό το μέρος του κόσμου, θα υπάρχει ασφάλεια, ανεξαρτησία, κυριαρχία και αναγνώριση.
 Είναι, άλλωστε, αυτό που οι πολίτες σας ζητούν τα τελευταία εκατό χρόνια. Πρόκειται για μια συμφωνία που θα ψηφίσετε για αυτήν στις 30 Σεπτεμβρίου, και δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς, αλλά όλους τους πολίτες», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην «Μακεδονική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών»-  МАНУ.


Sitel TV





--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr