Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018

«Η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα Σκόπια»Οκτώβριος 25, 2018. 14:21

«Η Ρωσία θα προσπαθήσει να συνεχίσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της πΓΔΜ, αλλά δεν έχει καμία εξουσία να εμποδίσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με τη συμφωνία που πραγματοποίησε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος», δήλωσε ο Ντιμίταρ Μπέτσεφ, συνεργάτης στο Ατλαντικό Συμβούλιο και ερευνητής στο Κέντρο  Σλαβικών, Ευρασιατικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας –Κάπελ Χιλ.

Ο Μπέτσεφ, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτικής, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Σόφια, σε συνέντευξή του στο «Ζόστο», του ‘Ράντιο Σλόμποντνα Εβρόπα’  είπε ότι «η Ρωσία θα συνεχίσει τις ευκαιριακές  πολιτικές της στα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας  οποιεσδήποτε κατάλληλες συνθήκες για σκοπούς προπαγάνδας ή που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατάσταση στην επικράτεια, αλλά τα Βαλκάνια δεν αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της Ρωσία, γιατί τώρα υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».


Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να συμμετάσχει στις υποθέσεις της πΓΔΜ, αλλά δεν είναι σαφές τι επιπτώσεις θα υπάρξουν, γιατί μέχρι τώρα η ένταξη στο ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι εδραιωμένη.


«Το μόνο εμπόδιο είναι αυτό που συμβαίνει με την Ελλάδα (Συμφωνία Πρεσπών), αλλά δεν νομίζω  ότι η Ρωσία έχει τόση πολιτική δυναμική να εμποδίσει τη διαδικασία αυτή, ωστόσο θα δούμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος όγκος  προπαγάνδας (από τη Ρωσία)», δήλωσε ο Μπέτσεφ.


Ο Δρ Μπέτσεφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία που θα παρουσιασθεί  για την εξάπλωση της προπαγάνδας, θα μπορούσε ,επίσης, αυτή να γίνει μέσω της Σερβίας, καθώς η Σερβία παραμένει βασικός σύμμαχος της Ρωσίας.


Λένε: «Εντάξει, χάσαμε τη ‘Μακεδονία’, αλλά η Σερβία είναι πολύ πιο σημαντική για εμάς και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας».


‘Слободен Печат’


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr