Νέα παρέμβαση Καρακατσάνοφ: Τα Σκόπια να αλλάξουν νοοτροπία για να ενταχθούν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ



Δεκέμβριος 9, 2018. 20:34

«Τα Σκόπια να σταματήσουν την παραχάραξη της ιστορίας», είναι η νέα δήλωση του Βούλγαρου Αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος το Σάββατο σε μια δήλωσή του ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει τη λεγόμενη ‘μακεδονική’ γλώσσα ως επίσημη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


Ο Καρακατσάνοφ σε συνέντευξή του στα βουλγαρικά ΜΜΕ την Κυριακή έθεσε και πάλι  θέμα της  Βουλγαρο-Σκοπιανής Επιτροπής για τα ιστορικά θέματα που επί ενάμισι χρόνο δεν έχει κάνει καμία πρόοδο και ότι η βουλγαρική πλευρά δεν έμεινε σταθερή στις θέσεις της.


«Υπάρχει μια τάση από τη βουλγαρική πλευρά να κάνουμε συμβιβασμούς, που κατά την γνώμη μου είναι απαράδεκτη. Από την ‘μακεδονική’ πλευρά εκφράσθηκε η επιθυμία να αμφισβητηθούν πράγματα, να αλλαχθούν και να γίνουν δεκτά  αυτά που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική αλήθεια», είπε ο Καρακατσάνοφ.


Ο Καρακατσάνοφ λέει ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων θα πρέπει να αλλάξει.


«Η Μακεδονία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αυτήν την νοοτροπία», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.


Η προειδοποίηση και η απάντηση των Σκοπίων


Ο ίδιος προειδοποίησε χθες τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, να μην επιμένει στην ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, όταν δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται την ύπαρξή της.


Στη δήλωση αυτή του Καρακατσάνοφ αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων λέγοντας ότι «οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν ένα αρνητικό κύκλο που θα μας οδηγήσει μακριά ο  ένας από τον άλλο και θα προκαλέσει εχθρότητα παρά φιλία».


«Έχουμε υπογράψει μια συνθήκη φιλίας για να οικοδομήσουμε τη φιλία, αλλά αυτή προϋποθέτει την αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και μέριμνα για τα συμφέροντα των γειτόνων», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Ο Καρακατσάνοφ στη σημερινή δήλωσή του, τόνισε ότι ως αρχηγός του VMRO-BND, ως ιστορικός και ως Βούλγαρος έχει το δικαίωμα στη γνώμη του και θα την υπερασπισθεί, αλλά δεν υποχρεώνει σε αυτό τη βουλγαρική κυβέρνηση.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία αντίδραση στη βουλγαρική κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις και τις κατηγορίες του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

Η δήλωση του Ζάεφ σχετικά με τη μακεδονική γλώσσα, εκτός από τη Βουλγαρία, προκάλεσε αντιδράσεις και στην Ελλάδα. 

Ο Ζάεφ δήλωσε ότι η διαφωνία του ονόματος ανοίγει μια ευκαιρία για να μελετηθεί η μακεδονική γλώσσα στην Ελλάδα.

Ενώ η Αθήνα αντέδρασε με την προειδοποίηση «η πΓΔΜ πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία του ονόματος.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων δήλωσε στην τηλεόραση Τέλμα πως οι πληροφορίες ότι υπάρχει παράρτημα στη Συμφωνία των Πρεσπών για διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα, δεν είναι σωστές,  κάτι που αρνήθηκε και η κυβέρνηση στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση των Σκοπίων ανέφερε ότι:

«Με το άρθρο 4 (3) της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων όσων δεν είναι υπήκοοι μας. Με αυτήν την έννοια, βεβαίως, οι γλωσσικές πολιτικές και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών».


Η κυβέρνηση προσθέτει ότι κατανοεί και σέβεται το γεγονός ότι το ζήτημα των γλωσσών που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι θέμα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής.


netpress.com.mk


-
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr