Ρουμανία: Απορρίφθηκε αίτημα της Τουρκίας για έκδοση Τούρκου δημοσιογράφου -‘γκιουλενιστή’



«Η Ρουμανία αρνήθηκε έκδοση δημοσιογράφου στην Τουρκία», γράφει το δημοσίευμα στη ρωσική

Δεκέμβριος 18, 2018. 08:54

Ρουμανικό δικαστήριο απέρριψε αίτημα της Τουρκίας για έκδοση Τούρκου δημοσιογράφου που κατηγορείται για τρομοκρατία από την Άγκυρα.



Οι τουρκικές αρχές συνδέουν τον δημοσιογράφο Τζαμίλ Ντεμιρκάι με τον ιερέα του Ισλάμ, Φετιουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.


Ο Ντεμιρκάι συνελήφθη στη Ρουμανία την περασμένη εβδομάδα μετά από αίτημα της Τουρκίας για την έκδοσή του «σε σχέση με την ένταξή του σε τρομοκρατική ομάδα». Ο δημοσιογράφος με τη σειρά του αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.


«Το αίτημα της έκδοσης βασίζεται σε ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους και αντίκειται στη συμφωνία έκδοσης», δήλωσε η ρουμανική εισαγγελία.


Σύμφωνα με το ρουμανικό δίκαιο, όταν ο εισαγγελέας δηλώνει ότι απορρίπτεται το αίτημα, το θέμα τερματίζεται αυτόματα και η απόφαση είναι οριστική.


Ο Τούρκος δημοσιογράφος δήλωσε ότι η τουρκική δικαιοσύνη δεν λειτουργεί ανεξάρτητα και απηύθυνε έκκληση στις ρουμανικές αρχές με αίτημα να του παρασχεθεί πολιτικό άσυλο.


Σημειώνεται ότι οι τουρκικές αρχές έκλεισαν την εφημερίδα ‘Ζαμάν’ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και ο αναφερόμενος Τούρκος δημοσιογράφος εργάζεται  στην εφημερίδα «Zaman Romania», αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα.


ukrinform.ru, mk-turkey.ru


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr