Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

Πρόεδρος Κοσόβου: Τι περιλαμβάνει η τελική συμφωνία με τη Σερβία


Ιανουάριος 22, 2019. 17:44

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, αναφέρθηκε πάλι στην ιδέα της συμφωνίας με τη Σερβία, μια συμφωνία που περιλαμβάνει ανταλλαγή εδαφών, αλλά αυτή τη φορά, με πιο λεπτομερείς αναφορές από ό, τι  έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σημειώνει η αλβανική ραδιοτηλεόραση –RTSH.Ο Θάτσι σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι ο στόχος του Κοσσυφοπεδίου είναι να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία με τη Σερβία, η οποία θα είναι νομικά δεσμευτική σε διεθνές επίπεδο.


Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια συμφωνία θα προσέφερε στο Κόσοβο μια θέση στα Ηνωμένα Έθνη και θα άνοιγε προοπτικές για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση.


Είπε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες στη διαδικασία επίτευξης συμφωνίας με τη Σερβία, αλλά πιστεύει στη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περιμένω να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία, δεσμευτική νομικά σε διεθνές επίπεδο, εξασφαλίζοντας την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ, την αναγνώριση από τη Σερβία και αυτό θα σήμαινε παγκόσμια αναγνώριση του κράτους του Κοσσυφοπεδίου, πράγμα που δηλώνει την πλήρη αποκατάσταση του κράτους μας», δήλωσε ο Θάτσι.


«Επίσης,συνέχισε, αυτό δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος πόλεμος μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας και θα έχουμε σύνορα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».


Η ανταλλαγή


Ο Θάτσι αναφερόμενος στο πλαίσιο της τελικής συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, είπε ότι οι δήμοι στην Κοιλάδα του Πρέσεβο (Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς) θα γίνουν μέρος του Κοσσυφοπεδίου. Ενώ μέρος του βορείου Κοσσυφοπεδίου θα παραχωρηθεί στη Σερβία.


«Επίσης, η Γκαζίβοντα (Ουιμάνι), η βόρεια Μιτρόβιτσα και η Τρέπτσα θα είναι μέρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και τελικά πρέπει να σταματήσουν οι φήμες  που τις θέλουν να παραχωρούνται», είπε ο Θάτσι.


Ο πρόεδρος Θάτσι δήλωσε ότι είχε συνάντηση με τους δύο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοσσυφοπεδίου, Φατμίρ Λιμάι και Σπεντ Αχμέτι, στους οποίους παρέδωσε τεκμηρίωση σχετικά με την τρέχουσα διαδικασία διαλόγου με τη Σερβία.


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr